Снежнобялата пустиня на Ню Мексико

Има едно място в света, където пясъците толкова наподобяват сняг, че въпреки високите температури гледката те кара да се чувстваш като на полюсите – националният монумент „Бели пясъци” (White Sands National Monument )в пустинята Чихуахауа в Ню Мексико, САЩ.

 

Това изключително място се слави със снежнобелите си пясъци. Цветът им се дължи на гипсовия пясък, който се е образувал от разрушаването на скалите и натрошаването на по-едри скални късове.
Животинският свят напълно се е приспособил към тази бяла приказка, която се разпростира на 710 кв. км, а малкото растения напълно контрастират на снежните дюни. Освен неповторимата гледка, националният парк предлага и пясъчна пързалка, по която можете да се повозите с истинска шейна, но на 40-градусова жега.

Ако решите да посетите това място, имайте предвид, че е най-добре да го направите през пролетта или есента, когато времето в Ню Мексико ще е най-благосклонно към вас. Съветваме ви да проверите и работното време, защото White Sands се намира в близост до зона на тестване на ракети и от време на време е затворено за посетители.

Тагове

пустиня САЩ
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!