Да изкачиш Дяволската кула

Дяволската кула е монолитна конструкция, разположена в Блек Хилс, в североизточната част на Уайоминг, САЩ. Необичайната скална кула се извисява на около 386 метра, а общата височина на образуванието е 1,558 метра.

122804-Devils-Tower


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

B_D_-_Devils_Tower_select_3_1.1_by

Съществуват много митове, легенди и вярвания около този шедьовър на природата. Една от легендите разказва как племе, живяло покрай реката, се радвало на седем малки момиченца, които играели на воля сред природата. По онова време основният страх на хората от племето били мечките, които също обитавали околността. За нещастие, както играели момиченцата, една мечка ги подгонила. Те бягали, бягали, докато не стигнали до една малка скала и решили да се покатерят върху нея, за да се спасят от дивото животно. И докато се изкачвали по малката скала, с всяка следваща стъпка, скалата пораствала, сякаш за да ги спаси и опази от мечката. Животното не могло да достигне децата, но следите от лапите й и до днес са оставили своите белези върху Дяволската кула.

8610384804_49b68fec1c_b

Devils_Tower_at_Dusk2.112115538_std

И до днес скалата е известна и като “Къщата на мечката” – название, идващо не само от легендите, но и от индианците, които са населявали тези земи, преди заселниците да ги превземат.

Devils_Tower_National_Monument_Wyoming

devilstower

DevilsTower-100-thumb

Исторически погледнато, Дяволската кула е първият национален паметник в САЩ, обявен на 24 септември 1906 година от президента Теодор Рузвелт.

Devils-Tower-climbers

Double_Indemnity_Devils_Tower

Според учените, кулата е започнала да се формира преди около 50 милиона години, когато магма се излива през пукнатините на повърхността.

MAIN_devils-tower-828290_1920

С течение на времето от магмата се образуват скални колони, които са изложени на всякакви атмосферни условия през вековете и така придобиват различни форми.

webDevilsTowerStarTrails

Днес Дяволската кула се посещава от над 400 000 туристи годишно, като едва 1% се опитват да я покорят. Малцината, покорили кулата, са имали възможността да видят надлъж и нашир пет от американските щати – Уайоминг, Монтана, Северна Дакота, Южна Каролина и Небраска.

Освен атракция за туристите, Дяволската кула е свещено място за над 20 индиански племена.

източник: TOE
снимки: David Kingham
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!