Скалите Бунда - това ли е краят на света?

Скалите Бунда се намират в Южна Австралия, на големия австралийски залив. Те са най-голямото парче варовик в света, с площ от 270 000 квадратни километра. Разширяват се до около 1000 километра от изток на запад и са толкова плоски и равни, че австралийската железница спокойно преминава през тях в продължение на 483 километра.

bunda-cliffs-2[5]


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

На повърхността на равнината има области с много леки депресии, където понякога вали и водата бавно разтваря варовика. Има и места, където подземните пещери и дупки са се сринали до образуване на вдлъбнатини. Равнината приключва абсолютно внезапно с 200 километрова пропаст на ръба на големия австралийски залив.

bunda-cliffs-3[5]

Скалите Бунда формират южния край на равнината Нуларбор, която се простира навътре в сушата. Белият цвят, който се вижда в основата на скалната стена, е варовикът, който се е образувал на морското дъно пред 65 милиона години, когато Австралия започва да се отделя от Антарктида. Варовикът е с дебелина до 300 метра и се вижда само в тази част от скалите.

bunda-cliffs-4[5]

Над варовика скалите са белезникави, сиви, кафяви, което се дължи на различни слоеве кристална скала. Някои пък са съставени изцяло от морски седименти. Скалите са запечатали различни слоеве, които датират между 1,6 милиона и 100 000 години.

bunda-cliffs-5[5]

По линията на това грандиозно крайбрежие е и магистралата Еър, която минава по посока изток-запад и е на километър към вътрешността на страната. Магистрала е кръстена на Едуар Еър, който през 1841 година, заедно с Джон Бакстър и още трима аборигени, тръгват на запад в опит да достигнат до Олбъни.

bunda-cliffs-6[5]

Липсата на вода и изключително тежките условия довели до разногласия помежду им. Две от момчетата застреляли Джон Бакстър и избягали, а Еър и третият абориген – Уайли, продължили пътуването си през юни 1841 година. Точно век по-късно – през 1941 година, е построена и магистралата Еър.

bunda-cliffs-8[5]

В източния край на скалите Бунда има място, от което можете в продължение на часове да гледате китове в океана. Южните гладки китове мигрират от Антарктика през есента и достигат до южния австралийски бряг, като остават около крайбрежието месеци наред.

bunda-cliffs-9[5]

На 85 километра разстояние по протежение на магистралата Еър има пет основни точки, на които пътуващите могат да слязат и да достигнат до ръба на скалата. Всичките точки предлагат гледка, която не можете да си представите, че съществува някъде по земята.

bunda-cliffs-10[5] bunda-cliffs-12[5] bunda-cliffs-14[5]

източник: amusingplanet
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!