Сан Марино - 10 факта, които ще ви учудят

Какво знаете за Сан Марино? Сигурни сме, че сте чували името на тази малка страна, а ние решихме да ви запознаем с 10 любопитни факта за нея. Някои от тях може би ще ви учудят, а други ще ви накарат да проявите по-голям интерес към Сан Марино, защо не и да стегнете куфарите натам в скоро време! 

1. Сан Марино е петата най-малка страна в света и най-малко посещаваната в Европа

Обградена е изцяло от Италия и се простира само на 61 кв. км площ. За държава с такава малка територия, тя разполага с прекрасна архитектура, невероятни гледки и впечатляваща история.

Доста хора предпочитат да посетят Сан Марино само за ден, но е добра идея да останете да пренощувате тук, за да се насладите на романтичната атмосфера, когато слънцето започне да залязва, и най-вече да се разходите спокойно, без тълпите от туристи.

2. Трите кули на Сан Марино разкриват удивителна гледка

Трите кули на Сан Марино най-често попадат в обективите на фотографите и са се превърнали в емблема на страната. Дори присъстват на флага й.

Но пейзажът, на който може да се насладите от кулите, е наистина невероятен, благодарение на разположението и конструкцията им, а ако поемете по алеите, които минават между тях, може да се разходите из по-голямата част от стария град.

3. Една от най-старите републики в света с невероятна история

Сан Марино е основана през 301 г. от каменоделец на име Мариний, който заедно с малка общност от хора, отстояващи християнските си убеждения, се скрил на връх Титано. В началото била наричана “Земя на Сан Марино”, по-късно “Общност на Сан Марино”, и накрая – “Република Сан Марино”.

Интересен факт е, че Сан Марино остава неутрална по време и на двете световни войни.

4. Сан Марино използва свой собствен календар, който започва с основаването на Републиката

Друг странен факт за страната е, че има два календара и докато се разхождате, често може да видите две различни години или дати за различни неща. Това произтича от факта, че официалният календар на Сан Марино започва от датата на нейното основаване.

5. В Сан Марино има двама президенти по едно и също време, а всеки от тях има мандат от шест месеца

Като република, твърдо вярваща в свободата, Сан Марино има една от най-различните парламентарни структури в света. Винаги има по двама президенти от различни партии, а мандатът им е само шест месеца. Това позволява винаги да се предлагат нови мнения и да се инициират дискусии по всеки закон, като така по-добре се представляват интересите на населението, без да има изявена партия или лидер.

Един учудващ факт е, че президентските коли често могат да се видят паркирани пред президентството, но в последния ден на мандата си президентът трябва да си тръгне от там или пеша, или със собствен автомобил, за да покаже, че отново става обикновен гражданин.

6. Използват еврото, но не са част от Европейския съюз

Бихте предположили, че като държава, която изцяло граничи с Италия, Сан Марино би била и част от ЕС, но не е така. Сан Марино е член на Европейския паричен съюз и използва еврото като валута. Освен това изсича и съвсем малко количество собствени монети.

Страната не налага никакви физически граници, но да се имигрира тук е много трудно. Освен това не признава и двойното гражданство.

7. Не наричайте никого тук италианец, местните са санмаринци

Населението на Сан Марино не са италианци, а санмаринци. Малко време ще ви е необходимо, за да усетите чувството за гордост у местните хора. А предвид малката територия, е наистина впечатляващо, че тук се произвеждат вина и други стоки, по-голямата част от които в крайна сметка се изнасят за Италия, заради малкия брой население.

8. Сан Марино има доста странна колекция от музеи

Ако обичате да посещавате музеи, то Сан Марино ще ви изненада с над десет, сред които са крепостта “Честа”, Националният музей Сан Марино, музеят на Св. Франциск, Музеят на изтезанията, Музеят на вампирите, Музей на восъчните фигури и др.

9. Националният спорт е стрелба с арбалет, а Гранд При на Сан Марино всъщност се провежда в Италия

Имайки предвид малкия брой население на Сан Марино, за никого не е изненада, че футболният им отбор никога не се е класирал за Европейското първенство. Националният спорт тук е стрелбата с лък, която понякога може да се наблюдава на стадиона, създаден специално за този спорт.

Друга причина, поради която може да сте чували преди за Сан Марино, е Гранд При, но предвид планинския релеф, то се провежда в италианския град Имола.

10. Гледката към Италия и крайбрежието е една от най-красивите

Монте Титано предлага наистина вълнуващи гледки. Ако времето е ясно, погледът ви може да стигне чак до Адриатическо море – идеалното място за романтична разходка или за заснемане на страхотни снимки от ваканцията ви.

За Ана
Avatar