Санторини, или как един вулкан може да създаде приказно място

Не са много приказните дестинации, които са сравнително близо до България, затова горещо ви препоръчваме да намерите време да посетите поне някои от тях – една от задължителните е Санторини.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Малката група острови в Егейско море, познати също като Тера или Тира (Θήρα), са с вулканичен произход. Любопитно е, че виновник да образуването на това вълшебно кътче е катастрофално вулканично изригване, станало през 1400 г. пр.н.е. Преди това изригване бреговата линия на Санторини била почти правилна окръжност, получена в резултат на вулканичните изригвания, довели до образуването на острова. Взривът бил толкова силен, че буквално изтръгнал централната част на острова и в резултат се образувала така наречената кладера, която в днешно време е едно от най-красивите места в света, посещавано от милиони туристи всяка година. Те имат възможността да се насладят и на малкия остров Неа Камени, който се намира в калдерата и има активен вулканичен кратер.

Изригването на вулкана се счита за една от възможните основи на мита за потъналия континент Атлантида, който и до днес разпалва въображението на хората с приключенски дух. Последната вулканична дейност на Санторини е била през 1950 г., но и в днешни дни се наблюдава струпване на магма, което рано или късно вероятно ще доведе но ново изригване.

Столицата на острова е Фира, която се намира в западната му част. В противоположната част е Камари, но всъщност всички селца на Санторини са красиви по своему и трябва да се обиколят. До Фира се намира “кварталът на богатите “ Имеровигли, а след това е Иа, известна с приказните си залези.

Климатът на остров Санторини е субтропичен-средиземноморски. Характеризира се с високи температури и оскъдни валежи. 8 месеца в годината (от април до ноември) дневните температури са около и над 20°C. Най-горещо е през юли и август, когато дневните температури са около 29-30°C на сянка.

На Санторини можете да намерите огромно разноообразие от плажове, особено по цветове 🙂 Санторини има своите черен плаж, червен плаж, бял плаж, които не можете да видите никъде другаде. Разходката по всички тях е удоволствие за ценителите на природната красота.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!