Топ 10 най-красиви плажове на вълшебния остров Закинтос

23 километра плажна ивица, мек средиземноморски климат, най-много слънчеви дни в годината в целия Средиземноморски регион, изобилие от растителност, красиви цветя, вкусни цитрусови плодове и маслини… Това е Закинтос – третият по големина от Йонийските острови и заслужено една от най-популярните и предпочитани туристически дестинации в Гърция. С лято, което продължава до октомври, мястото е особено привлекателно за хората, които обичат слънчевите бани. На помощ идват и многобройните прекрасни плажове – избрали сме 10 такива и сме сигурни, че на който и от тях да си разстелете хавлията, ще преживеете вълшебни мигове!

1. Навагио


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 
1navagio
Снимка: Robert Wallace

Навагио, наричан още Плажът на корабокрушенците, е най-известният плаж на Закинтос. Намира се на западната страна на Йонийския остров, близо до селцето Анафотирия. Той е един от най-сниманите пейзажи в Гърция и се нарежда сред най-добрите плажове в страната. Първоначално се е казвал Агиос Георгиос, но след като кораб, превозващ нелегално цигари, се разбива на брега през 1983 г., плажът се сдобива с новото си име. Сега пясъкът изцяло е заобиколил останките от кораба. До Навагио, който е заобиколен от стръмни скали, се стига с лодка.

2. Геракас

2gerakas
Снимка: Spyros Kapsaskis

Геракас се смята за един от най-атрактивните плажове на Закинтос заради тюркоазените си води и запазената до голяма степен девствена природа. Намира се на 18 км южно от столицата и е място, където гнезди застрашената морска костенурка Карета Карета. Геракас е предпочитано място за плуване и слънчеви бани. Всъщност, той представлява голям залив с кристални води и златист пясък. Някои скали са разпръснати по брега на морето и създават усещане за защита и изолация. Плажът Геракас е един от най-добрите примери за приказните пейзаж и природната красота, с които се характеризира остров Закинтос. Има безплатен паркинг, на който да оставите колата си, преди да тръгнете по пътеката към този идиличен плаж.

Maretti 640x300

3. Каламаки

3kalamaki
Снимка: Spyros Kapsaskis

Каламаки се намира на 6 км южно от град Закинтос, в края на източната част на залива Лаганас. Той е малък и оживен курорт, в който почиват много семейства и в който можете да практикувате разнообразни водни спортове. Районът е част от Националния морски парк и естествено продължение на плажа Лаганас, който е също толкова красив. Каламаки е доминиран от впечатляващите скални образувания. Като изключим кафенето зад плажа, районът е приятно незастроен с перфектна тучна зелена площ и очарователна атмосфера. Плажът се намира в близост до летището.

4. Агиос Николаос

4agios
Снимка: Marc H

Плажът на Агиос Николаос се намира на 32 км северозападно от град Закинтос и дължи името си на малкия параклис, който се издига от лявата му страна. Той е един от най-оживените плажове на Закинтос и предлага много водни спортове и туристически съоръжения. В близост се намират приятен ресторант и бар. Плажът е предпочитан най-вече от младежи и семейства. По-голямата му част е зает от шезлонги и чадъри, а по-уединените места са в дясната му страна.

5. Хигия

5xigia
Снимка: Paolo Rosa

Хигия е прекрасен плаж, разположен на 20 км северно от град Закинтос. Той е едно от най-популярните места на острова и е заобиколен от скалист пейзаж с буйна зеленина. Плажът се отличава с уникалния състав на водата, в който има и сяра, която дава лека характерна миризма на морето. Сярата идва от съседните пещери и има лековити свойства, успокоявайки болки по тялото. Плажът е известен сред местните хора като естествен спа център.

6. Банана бийч

6banana
Снимка: Jan Navratil

Банана е най-големият плаж на острова, разположен на 14 км от град Закинтос. Той е известен с екзотичните си води, които блестят под светлината на слънцето. На Банана има чадъри и шезлонги, които могат да се наемат, както и няколко плажни заведения, предлагащи студени напитки и леки закуски. Плажът се отличава със скалист пейзаж и мек златист пясък. Достъпът до него е лесен и има много място за паркиране. Това е отличен плаж, сред най-красивите на острова.

7. Планос

7planos
Снимка: Robert Wallace

Планос е сред най-популярните плажове на Закинтос. Всъщност той е продължение на Цивили, прекрасен и оживен курорт на около 8 км северозападно от град Закинтос. Дълъг път свързва двата плажа Циливи и Планос. Пътят е обграден от хотели, стаи под наем, ресторанти, мини маркети и различни магазини. Регионът може да е много оживен, но плажът е хубав и чист, с пясъчен бряг, чадъри, шезлонги и няколко центъра за водни спортове.

8. Аликес

8alykes
Снимка: Wolf Suit

Аликес се намира на 18 км северозападно от столицата на Закинтос и дължи името си от солниците (Alykes на гръцки), скрити зад селото. В миналото те са били основен източник на доход за островитяните. Аликес има и красив плаж, който привлича много посетители със своя невероятен пясък и кристални води. Главният път, минаващ през селището, е заобиколен с много ресторанти, барове и туристически магазини. В района има и значими археологически обекти.

9. Аликанас

9alikanas
Снимка: Marc H

Аликанас е популярен туристически курорт, разположен на 16 км югоизточно от град Закинтос, на кратко пешеходно разстояние от съседния курорт Аликес. Дългият пясъчен плаж е известен с кристални води и фантастични туристически съоръжения, които заемат по-голямата част на пясъчния плаж. В Аликанас има изобилие от хотели, ресторанти, механи и много центрове за водни спортове по брега на морето. Районът става много популярен през летните месеци.

10. Лаганас

10laganas
Снимка: Robert Wallace

Големият плаж на Лаганас е най-популярното и космополитно туристическо място на остров Закинтос, разположен на 9 км северно от главния град. Селището се намира около естествени залив, а плажът е пълен с шезлонги, чадъри и павилиончета за напитки и храна. Има изобилие от съоръжения за водни спортове, плажни барове и таверни с изглед към плажа. Това е най-многолюдното място на Закинтос през деня и особено през нощта, заради многобройните кръчми и барове, където се събират предимно млади хора. Плажъг Лаганас е защитен от гръцкото и международно законодателство като родното място на застрашените морски костенурки Карета Карета и е част от гръцкия Национален Морски парк.

Източник: Greeka; Заглавна снимка: Jan Hammershaug
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!