Руската салата всъщност е... френска

Малко са празничните трапези в България, на които да липсва руската салата – тя със сигурност е в топ 5 на най-популярните салати у нас. Ако решите обаче да си я поръчате в Русия, бъдете готови за повдигнати от учудване вежди – въпреки че ние сме я кръстили на тази държава, там я наричат по съвсем друг начин: или френска, или „Оливие“.

Разбира се, има много основателна причина у нас да е известна като „руска“, защото първоначалният й вариант е измислен именно в Русия. Точно толкова основателна е и причината руснаците пък да са я кръстили „френска“ – защото човекът, който я е създал, е французин и се казва Люсиен Оливие.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Салатата се ражда през 1860 година, когато Оливие работи като главен готвач в един от най-реномираните ресторанти в Москва – „Ермитраж“. Неговото творение бързо станало много популярно, но всъщност като продукти било доста далеч от съвременния си вариант: приготвяло се от месо от фазан, телешки език, хайвер, зелена салата, раци, кисели краставици, варени яйца. Липсвала основната съставка на салатата, каквато я познаваме днес – картофите, а какъв точно е бил дресингът и досега не се знае, тъй като Оливие пазел рецептата за него в дълбока тайна.

964px-Olivier_Russian_salad_made_to_the_Hermitage_restaurant_recipe
Така е изглеждала оригиналната салата „Оливие“

Снимка: HOBOPOCC

Най-близо до разкриването й бил един от помощник-готвачите му – Иван Иванов, който се опитал да открадне рецептата и благодарение на нея да започне собствена кариера като главен готвач в конкурентен ресторант. Веднъж, докато приготвял дресинга сам, както правел винаги, Оливие внезапно бил повикан по работа, а Иванов се промъкнал в стаята му, за да види съставките. След това изпълнил плана си и започнал работа в ресторант „Москва“, където сервирал почти същата салата, само че под името „Столична“.

Популярността на салатата ставала все по-голяма, но тъй като някои от съставките й били трудни за намиране или много скъпи, те постепенно били замествани с други. Така се стигнало до днешните варианти, включително и българския – с картофи, колбас, кисели краставички, моркови, грах и майонеза (понякога се добавят и варени яйца). В други страни сред продуктите има и царевица, печени чушки, пилешко месо или маслини.

руска-салата-2

Тагове

Кухня салата
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!