Рок музика от Острова и Кралицата на парада – Queen!

Рок музиката се заражда през 50-те и 60-те г. на ХХ век в САЩ. След 1964г., с „Британската инвазия“ в Съединените щати, британският рок трайно навлиза сред масите и оказва значително влияние върху американската музика, завладявайки целия музикален свят.

През 60-те и 70-те години рок музиката се развива като стил и идеология и става все по-популярна. Започва да създават цели социални движения и субкултури. Рокът става средство за културни и масови прояви. Превръща се в химн на хипи движението и става фон на сексуалната революция, създава дори специфичен модел стил.

Наследявайки традицията на протестната песен, рок музиката е свързана с политическия активизъм, както и с промените в социалните нагласи към расата, пола и употребата на наркотици, и често се възприема като израз на младежкия бунт срещу консервативното общество, особено в Обединеното Кралство.

Преди броени дни беше световната премиера на дългоочаквания филм “Бохемска рапсодия”. Лентата проследява историята на британската група Queen през годините, довели до участието им в благотворителния концерт „Live Aid“ на 13 юли 1985г.

Провел се едновременно на стадион Уембли в Лондон и на стадион JFK във Филаделфия (САЩ), концертът, в който участие вземат едни от най-великите изпълнители, се превръща в най-мащабното лайв, телевизионно и сателитно събитие за всички времена, с аудитория близо 2 милиарда души.

От колежанска банда с името Смайл през 70-те години на ХХ век, Брайън Мей и Роджър Тейлър, привличат тогава неизвестния Фарох Булсара (Фреди Меркюри), който става вокалист на групата. Започват да записват под името Queen.

Експериментират с по-сложни техники на запис, включвайки синтезатори, и така групата придобива специфично електронно звучене.

Заедно с басиста Джон Дийкин, четиримата стават кралете (или кралиците) на рока, създали рок химни като „We Will Rock You“, „We Are the Champions“, “Radio Ga Ga” и др. Албумът “Нощта на операта” (1975) е една от най-скъпите продукции в поп музика и се продава повече от добре.

Последното появяване пред публика на Фреди е на Британските музикални награди през 1990г., където изглежда доста изнемощял заради болестта СПИН, която носи. Най-близките му хора упорито отричат той да е болен.

Въпреки това, година по-късно (през 1991г., и само на 45г.) звездата на Queen умира след усложнения от пневмония, в следствие на СПИН. Светът губи един гениален музикант. Групата издава своя последен албум през 1995г. През 2001г. влиза в „Рок енд рол залата на славата“.

На Острова са се родили едни от най-влиятелните имена в рок музиката за всички времена. Неизброимо много са британските рок банди, останали в световната музикална история. От Бийтълс, Ролинг Стоунс, Джими Хендрикс, The Who и Queen, през Cream, Deep Purple и Black Sabath, по-късно Мейдън, Judas Priest, Def Leppard, Ози и Blur, за да стигнем до Oasis, Radiohead и Coldplay и още много други.

Рок музика се слуша и днес от милиони хора по целия свят, но именно пионерите са тези, които записват имената си със златни букви в нейната история. И макар поколенията да се сменят, техните песни остават завинаги!

За Ана