7 места в Шотландия, за които вероятно не сте чували, но трябва да видите

Шотландия е страна, която разполага с изобилие от туристически атракции – от замъци и кули до национални паркове и различни видове напитки. Отделно от тези известни за всички факти, в Шотландия се намират повече от 10% от бреговата линия на Европа, както и повече от 300 планински върхове с височина над 1000 метра. Има 7 места, за които сме почти сигурни, че много малко от вас са чували, но няма да съжалявате, ако ги посетите и видите на живо!

1. Остров Харис

isla of harris 2


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

isle of harris

Намира се в северозападната част на шотландската колекция от над 700 острова. Снежнобелият пясък на бреговата ивица на остров Харис е сравняван с най-добрите плажове на Карибите. Изборът къде да се настаните е изключително голям. Често може да се случи така, че целият бял плаж да е само на ваше разположение. А ако някой се осмели да наруши усамотението ви, то просто можете да се преместите на следващия плаж.

2. Остров Скай

isla of skye

skye-island2

skye-island3

Може да ви изглежда като пейзаж от Нова Зеландия, познат от „Властелина на пръстените“, но всъщност това е остров Скай в Шотландия – отвесни скали, вълнообразни хълмове, скалисти зъбери – сцена, която изглежда наистина грандиозно в слънчеви дни. Гледката е дори по-драматична, когато прочутите мъгли на Скай изпълзят над планините.

3. Света Килда

st kilda

Света Килда е толкова впечатляващ архипелаг, че не само е част от световно културно наследство на ЮНЕСКО, но е признато и за природно богатство – това е домът на най-уникалните овце Соая, а до 1930 година, когато е изоставено, жителите му са имали уникален начин на живот.

Често пътуването по вода до това вълшебно място е трудно, има доста вълни, но усилията и неудобството си заслужават!

4. Фула, Шетландските острови

fula

seals-667393_1920

Някои от шотландците дори не са чували за най-отдалечения населен остров, част от Великобритания. Преминете около 40 км. с лодка от Шетландските острови и можете да се докоснете до Фула и около 40-те й местни жители. През лятото можете да се насладите на пикник край морето, докато гледате косатките на лов за тюлени по скалистите брегове.

5. Национален парк Каирнгормс

CAIRNGORMS

Въпреки, че е най-големият национален парк в Обединеното кралство и също така най-голямото планинско плато във Великобритания, Каирнгормс е едно от най-слабо посещавани места в Шотландия. Той е огромен, наричан негостоприемен и често оприличаван на арктическа пустиня парк, покрит със снежни преспи, с витаещи силни ветрове и дебели ледове.

Националният парк спокойно може да бъде определен като един отделен свят в Шотландия. И със сигурност не е толкова страшен, колкото го описват. На фона на прекрасните бели преспи се разхождат диви елени. А тези от вас, които обичат историята и необичайните останки, ще разглеждат с интерес катастрофирали самолети от Втората световна война, които и днес си седят, сякаш замразени във времето. Платото е рай за добре подготвени туристи през лятото и за скиори и сноубордисти през зимата.

6. Лох Торидон

torridon

Луксозно пътуване до норвежките фиорди? Няма нужда, същите гледки можете да видите и около Лох Торидон. Красивото морско езеро се разпростира от малкото селце Торидон, оградено от естествения амфитеатър на планините Торидон, които се извисяват на над 1000 метра височина.
Няма как да не се възхитите на кобалтово сините води на езерото, както и на животинското разнообразие – можете да наблюдавате тюлени, делфини, и дори китове, когато наближите океана.

7. Турсо

surfers-thurso

thurso

Освен за плажове, планини, скалисти брегове, китни селца и фиорди, дойде ред да поговорим и за сърф. Всички сте чували за вълните в Австралия, на Бали, но какво ще кажете за Турсо? Бреговете на Турсо са прекрасно място за сърф.

Нищо неподозиращите туристи често са изключително изненадани от почти сюрреалистичната гледка на дузина сърфисти, дебнещи всяка голяма вълна. Условията са толкова добри, че не едно и две сърф първенства, включително и световни, са провеждани тук.

източник: roughguides
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!