Остров Хидра – любим на звездите, забранен за автомобили

Eдно истинско историческо съкровище, което носи духа на отминали епохи и неповторимата романтика на островния живот – това е Хидра, защитен национален паметник на Гърция, който е запазил целия си чар от 17-ти и 18-ти век.

Приближавайки се към острова по вода, не знаете каква гледка ще се открие пред очите ви – атрактивното пристанище остава скрито почти до момента, в който трябва да влезете в него. И тогава виждате многобройните круизни кораби, яхти, рибарски лодки и водни таксита, а над тях – блестящи на слънцето бели постройки с червени тухлени покриви, които се спускат каскадно до пристанището. Хидра е едно от най-популярните и снимани пристанища на Гърция, а островът се слави като любим на звездите.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

DSC_1289

Първата му среща с Холивуд е през далечната 1956 г., когато София Лорен снима в Хидра дебютния си филм на английски език – „Момчето върху делфина“. Легендарната италианска актриса играе ролята на гмуркачка, а за знаменитото за острова кинематографично събитие и до днес напомня специална статуя, намираща се малко извън града, близо до вятърната мелница Федра.

Най-скорошната среща на Хидра с Холивуд е благодарение на Никол Кидман, която си купува къща там. Звездата е поредната от многото популярни писатели, музиканти, артисти и известни личности, които са покорени от красотата и атмосферата на острова. През 60-те години на миналия век тук е живял известният певец Ленард Коен, а да отдъхват са идвали членове на Rolling Stones и Pink Floyd, както и световноизвестната писателка Джаки Колинс.

DSC_1236

Чарът на Хидра се увеличава от факта, че на острова няма лични автомобили или мотоциклети. Придвижването се осъществява с магарета – включително пренасянето на багаж или „пътуването“ за разглеждане на забележителности. Животинките са много подходящ транспорт за тесните улички, освен това са и голяма атракция за туристите.


Културният живот на Хидра е много богат – през цялата година се организират художествени изложби и музикални фестивали, като пикът им е в разгара на туристическия сезон, между май и септември. Можете да посетите и градския морски музей, както и малкия църковен музей, който се намира в манастира „Успение Богородично“, където е и кабинетът на кмета. Манастирът е построен през 1648 и реконструиран през 1774 г., след като се срутва при силно земетресение. По-малката от двете камбанарии на църквата датира от 1806, а по-голямата кула има часовник и камбана.


Разходете се и до манастира „Пророк Илия“, от който ще можете да се насладите на прекрасни гледки, а по черен път ще стигнете до високото плато на Episkopi. По пътеки от него можете да се спуснете до западния край на острова, където ще видите традиционните рибарски селища Kamini и Vlyhos.

Хидра ще ви предложи всичко, което може да си пожелаете – не само исторически и архитектурни забележителности, но и всевъзможни магазини и бутици, както и голямо разнообразие от ресторанти, таверни, кафенета и барове. Хапнете уловени по-рано през деня риба или октопод, полейте с глътка вино, налято директно от бъчвата, или традиционното узо и ще разберете защо толкова хора обожават Хидра!

DSC_1296

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!