Оранжево небето, оранжева реката...

Спомняте ли си детската песничка с припев „Оранжево небето, оранжево морето…“? 🙂 Ако я преведете на хора, които живеят в Африка, те сигурно с усмивка ще ви попитат: а защо няма оранжева реката? Защото една от най-големите и значими реки на черния континент се казва точно така: Оранжевата река (Orange River). Тя е дълга 2200 километра и играе важна роля по своя път из Южна Африка. От една страна е граница между Намибия и Република Южна Африка, а от друга страна е основната част от водосборния басейн в планината Драгон.

orange-river-1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

orange-river-6

Реката се простира почти по цялата широчина на Южна Африка, с изключение на 193 км в най-западната част, и се влива в Атлантическия океан. По пътя си прави множество завои, преминава през невероятно красиви масиви и криволичи из поля и планини. Влива се при средна скорост от 50 000 литра в секунда и по пътя си разнася на места бурно, на места плавно оранжева тиня. Оттук произлиза и името й.

orange-river-3

Реката играе значима роля в африканската икономика – при изграждането на много хидроелектрически проекти, а също и в най-различни проекти за напояване.

orange-river-8

Изследването на Оранжевата река е номер едно в „списъка със задачи“ на повечето екстремисти, решили да посетят Южна Африка. Участъците, в които водите на реката са най-голямо предизвикателство, дават възможност на любителите на адреналина да се пуснат с лодка или кану по стръмните бързеи, които крият безброй изненади.

Туровете по реката обикновено се осъществяват с помощта на водачи – това е задължително за начинаещите авантюристи, които търсят забавление и приятни емоции. Рафтинг уикенд и къмпинг на брега на Оранжевата река са повече от уникално изживяване сред девствената природа. По време на обиколките около реката ще бъдете изненадани от невероятните бързеи, които преминават в красиви водопади. Водите им се спускат елегантно и преминават през невероятно красивия каньон, който Оранжевата река образува по пътя си. Гледките ще ви оставят без дъх, а спомените ще запазят едно изключително приключение.

orange-river-2 orange-river-4 orange-river-5 orange-river-7
Снимки: Clint Mason и Bernard DUPONT
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!