Москва и нейната ледена красота

lili4Разказва Лилия Йотова – председател на Асоциацията на  професионалните фотографи (photographers.bg), лектор по фотография в „Арт колеж  София“, управител на Art Photo Label, член на Съюза на  българските  журналисти.

Повече за Лили Йотова можете да научите ТУК и ТУК


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Лили обича да пътува из България и близките европейски държави и триповете й рядко са планирани. Често се случва да реши, че иска да отиде някъде, и след 30 минути да е стегнала багажа, да е сложила децата в колата и да са тръгнали. Определя се като спонтанен, авантюристичен пътешественик. Задължителните неща, които взима със себе си на път, са фотоапарат и телефон.

Moskva (36)

Москва е впечатляваща. Ходила съм 4-5 пъти може би. Мога да бъда екскурзовод там. Не съм виждала нещо по-голямо от Червения площад.
Аз живеех с представата, че всички разбират руски език, но се оказа, че не е така.

Бях в Москва през 2009 г. Една от първите снимки, които ще видите е от входа към Червения площад. Едно от местата, от което се влиза и излиза – малка църквичка, там има страшно много църкви.

Moskva (85) Moskva (90) Moskva (91) Moskva (105) Moskva (107)

Ходихме и до комплекса Царичино (Царское село), който е в покрайнините на Москва. Там е била лятната резиденция на Екатерина Първа. Това е един много красив дворец. Руснаците имат невероятна архитектура. Кулите при входовете на двореца са впечатляващи.

Moskva (68) Moskva (69) Moskva (73) Moskva (74) Moskva (101)
Така се случва, че аз все ходя в Москва през по-студените месеци. Тогава беше септември месец. Но при тях топлите сезони са кратки около 2 месеца. Хората, които живеят в Москва или я посещават всъщност се наслаждават на една студена красота.

Moskva (51) Moskva (53) Moskva (54)

Малките къщички, които виждате, са всъщност собственост на по-заможните хора там. Както у нас има такива квартали като Банкия, Бояна, Драгалевци и там не се различава. Къщите са с остри покриви, които всъщност предствят модерната архитектура, която предпочитат заможните хора там. Те предпочитат да не живеят в кварталите на Москва, а в Подмосковието.

Moskva (58) Moskva (75)
Кварталите в града не се различават особено от нашите Люлин и Младост.

При една от нашите обиколи с кола видяхме рибари, които бяха пробили дупка в леда и ловяха риба. Това беше като пасторален пейзаж на целия зимен фон. Приличат на статуи, но са истински хора.

Moskva (62) Moskva (65) Moskva (67)

Църквите им макар и много са различни. Следват една линия, но тук-таме се срещат и нетипични. В Подмосковието видях една в италиански стил, която е много по-различна от останалите. Масово храмовете им приличат на нашите. Руснаците са много религиозни. При тях е напълно забранено да влезеш в църква и да снимаш. Това е абсурд! Не може да влезеш без да си покрил главата си; не може да влезеш, ако си по къси панталонки и др. – това много се спазва там. Всички са много религиозни.

Moskva (27) Moskva (29) Moskva (33) Moskva (50)

От едната страна на Червения площад виждаш два музея. Около тях можеш да видиш сергиите с матрьошки, медали, ордени и други сувенири, които можеш да си купиш за спомен.

Moskva (79) Moskva (80) Moskva (94)

Там на паважа можете да видите оградено, като алея нулевия километър на Москва. От там настрани в диагонал започват да измерват разстоянието. За това място казват, че ако застанеш с гръб и хвърлиш монета през рамо в ограденото пространство, ще се върнеш. Както в Италия хвърлят във фонтана Ди Треви, така тук го правят на така наречения “пъп” на Москва. И аз хвърлих като всички посетители и сега непрекъснато се връщам там.

Moskva (25) Moskva (81) Moskva (83)
Червеният площад не може да се обхване с един кадър в никакъв случай.
Кремъл е там със своите 18 наблюдателния кули.
Мавзолеят на Ленин също е на разположене за всички посетители.
Московският университет е огромен. Не прилича изобщо на университет, а на някакъв хотел.

Moskva (18) Moskva (20) Moskva (21) Moskva (22)

И те като нас имат място където гори Вечният огън. Традиция е всички младоженци в деня на сватбата си да отидат и да поднесат венци и цветя пред паметника.

Moskva (43)

До Червения площад в Александрвската градина се намира Централната художествена галерия. Тя е огромна и за да я обиколиш трябва да отделиш много от времето си. Интересното там е, че отгоре са градините и галерията, а отдолу – под земята са магазинчетата.

Moskva (23) Moskva (28)

Там видях много интересен часовник. Когато преминаваш по плолощада виждаш купол и конник отгоре, но когато се загледаш разбираш, че това е часовник. Куполът е направен като земното кълбо и се върти. Под него също има магазини. Разположен е точно до Кремъл.

Moskva (41) Moskva (99)

Метрото им е малко амортизирано. Влиза се много дълбоко под земята. Всяка спирка изглежда по различен начин. Не знам кой им прави архитектурния дизайн на станциите, но не можеш да ги объркаш – красиви и различни.

Мавзолеят там е малко по-различен от нашия. Намира се пред Кремъл на Червения площад. Интересно е, че въпреки забележителностите, които са съсредоточени на Червения площад зимата той се превръща в място за забавление. Правят го на ледена пързалка и карат кънки.

Moskva (19) Moskva (38) Moskva (39) Moskva (42)

Културната агитация там е на ниво. Пред Историческия музей има облечени като царе и царици хора, които приканват минувачите да влязат и да разгледат. Усилията на управата на музеите е да привлекат по атрактивен начин повече посетители.

Заведоха ме на един от хълмовете на Москва, където се откриват невероятни гледки и ходят много влюбени двойки. Стадионът Лужники също се вижда от там. Откроява се Московският университет, който споменах и по-рано, защото е най-високата сграда в града.

Moskva (3) Moskva (4) Moskva (5) Moskva (7) Moskva (8) Moskva (11) Moskva (12) Moskva (13) Moskva (15)
Видяхме и река Москва, над която има много мостове. В района около нея се намира и тяхната триумфална арка. Една бяла сграда ни впечатли и това се оказа, че е руската Дума – техният парламент. Обелискът, който виждате е Кулата Останкино. Тази телевизионна кула се е превърнала в една от забележителностите на Москва още в края на 70-те години на 20 век.

Moskva (1) Moskva (14) Moskva (16)

Едно от следващите ми ходения в Москва беше преди коледните празници и всичко беше украсено. Техният ГУМ, който е като нашия ЦУМ, имаше много светлини, които допринасяха за празничното настроение.

Moskva (30) Moskva (31) Moskva (32)

Москва е впечатляващ град и трябва да се види!

Moskva (6)

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!