Мистерията на Стоунхендж

По света има впечатляващи места, чието предназначение до ден днешен продължава да провокира любопитството на изследователите и става повод за раждането на безброй теории, коя от коя по-загадъчни и интересни. Едно от тези места е Стоунхендж – най-популярният мегалитен паметник на Земята, който се намира в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшър, Великобритания. Въпреки че в днешния си вид той далеч не е толкова внушителен, колкото е бил преди – много от камъните липсват, притегателната му сила си е все толкова голяма.

stonehenge-711011_1280


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Една от основните причини се крие в мистерията – все още не се знае точно какво е било първоначалното предназначение на конструкцията, макар че повечето теории се обединяват около идеята за древна религиозна и астрономическа функция. Разбира се, не липсват и по-смели предположения като това за намеса на извънземни, което пък по-скоро поставя много нови въпроси, отколкото да дава отговори.

Стоунхендж може да служи като лунен календар – чрез разположението на камъните се предсказват всички лунни събития за хиляди години напред. За да бъдат прогнозите точни обаче, „календарът“ трябва да бъде настройван на всеки 300 години, като камъните се преместват с по едно място. Според някои теории мястото е било използвано и за поклонение пред древните божества, както и за погребение на важни особи.

stonehenge-517151_1280

Каквато и да е истината за построяването на Стоунхендж, конструкцията със сигурност е била важна, тъй като е отнела изключително дълго време и много усилия. Според археолози и историци началото й е поставено преди близо 5000 години, а изграждането е продължило почти 15 века. Монументът се състои от външен кръг от 30 каменни стълба с височина над 3 метра и тегло повече от 25 тона. Върху тях да подредени 30 трегера, които тежат по 6 тона, които образуват непрекъснат кръг. Има и по-малък вътрешен кръг, отново образуван от стълбове и трегери.

4601787908

Какво точно се е случвало на Стонхендж преди векове засега не знаем. Може би в бъдеще точното предназначение на паметника ще бъде разкрито със сигурност – а днес можем просто да се наслаждаваме на неповторимото усещане за мистериозност, което обхваща всеки, застанал пред каменните блокове.

stonehenge-200578_1280

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!