Мелбърн – най-добрият град за живеене в света

Най-добрият град за живеене в света – с тази престижна титла се окичва Мелбърн вече пет години поред според престижната класация на Economist Intelligence Unit. Австралийското бижу събира 97,5 точки от 100 възможни и изпреварва градове като Виена, Ванкувър, Торонто.

melbourne-1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Класацията обхваща 140 населени места по света. Нашата столица София се нарежда на 87 място, а в долния край на класацията са градове като Триполи, Лагос в Нигерия, Порт Морсби в Нова Гвинея. На последно място е Дамаск – не е изненада, предвид събитията в Сирия в последните години.

Но да се върнем на Мелбърн – защо точно той е непоклатим лидер вече цяла петилетка?

Мелбърн е най-големият град в австралийския щат Виктория и вторият по големина в цяла Австралия. Разположен е в залива Филип Бей и през него минава река Яра. В началото на 20 век за малко е бил столица на Австралия. Днес е модерен и космополитен град, който предлага висок жизнен стандарт, спокойствие и ниски нива риск.

melbourne-4

melbourne-2

Според световните изследвания цялостната градска атмосфера на Мелбърн се отличава като една от най-спокойните и едновременно с това мегаполитни. Градът е известен още като мястото на викторианците. И до днес около 70% от тях образуват населението на Мелбърн.

melbourne-8

Мелбърн бива представян като културна столица на Австралия и нейния пазарен град. Множество театри, галерии и музеи привличат туристите, които съчетават туровете по постановки и спектакли с шопинга и се отдават на заслужен релакс в невероятно красивите паркове, градини, защитени територии и скрити местенца дори и в най-централната градска част на Мелбърн.

melbourne-3

melbourne-6

melbourne-7

Освен че е културна и модна столица, както и бизнес и търговски център, Мелбърн крие още едно нещо, което го прави изключително огромно изкушение, особено за любителите на шоколада и неговите вкусни шедьоври. Малцина от вас може би знаят, че сладкарниците в Мелбърн са през магазин, буквално на всеки ъгъл, и може би са повече на брой от над 500-те заведения за хранене и ресторанти в града. И нищо чудно. Шоколадовите ателиета се надпреварват да предлагат ръчно изработени сладки изкушения, невероятни произведения на шоколадовото и сладкарското изкуство. Да се зачуди човек да го опита ли, или да си го сложи на секцията в хола!

Нищо чудно, че за пета поредна година Мелбърн държи класацията за най-добър град за живеене в световен мащаб. Предлагаме ви да си го набележите като следваща дестинация и сами да проверите с какво впечатлява това австралийско бижу.

melbourne-9

melbourne-11

melbourne-10

melbourne-12

melbourne-13

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!