Мелбърн – най-добрият град за живеене в света

Най-добрият град за живеене в света – с тази престижна титла се окичва Мелбърн вече пет години поред според престижната класация на Economist Intelligence Unit. Австралийското бижу събира 97,5 точки от 100 възможни и изпреварва градове като Виена, Ванкувър, Торонто.

melbourne-1

Класацията обхваща 140 населени места по света. Нашата столица София се нарежда на 87 място, а в долния край на класацията са градове като Триполи, Лагос в Нигерия, Порт Морсби в Нова Гвинея. На последно място е Дамаск – не е изненада, предвид събитията в Сирия в последните години.

Но да се върнем на Мелбърн – защо точно той е непоклатим лидер вече цяла петилетка?

Мелбърн е най-големият град в австралийския щат Виктория и вторият по големина в цяла Австралия. Разположен е в залива Филип Бей и през него минава река Яра. В началото на 20 век за малко е бил столица на Австралия. Днес е модерен и космополитен град, който предлага висок жизнен стандарт, спокойствие и ниски нива риск.

melbourne-4

melbourne-2

Според световните изследвания цялостната градска атмосфера на Мелбърн се отличава като една от най-спокойните и едновременно с това мегаполитни. Градът е известен още като мястото на викторианците. И до днес около 70% от тях образуват населението на Мелбърн.

melbourne-8

Мелбърн бива представян като културна столица на Австралия и нейния пазарен град. Множество театри, галерии и музеи привличат туристите, които съчетават туровете по постановки и спектакли с шопинга и се отдават на заслужен релакс в невероятно красивите паркове, градини, защитени територии и скрити местенца дори и в най-централната градска част на Мелбърн.

melbourne-3

melbourne-6

melbourne-7

Освен че е културна и модна столица, както и бизнес и търговски център, Мелбърн крие още едно нещо, което го прави изключително огромно изкушение, особено за любителите на шоколада и неговите вкусни шедьоври. Малцина от вас може би знаят, че сладкарниците в Мелбърн са през магазин, буквално на всеки ъгъл, и може би са повече на брой от над 500-те заведения за хранене и ресторанти в града. И нищо чудно. Шоколадовите ателиета се надпреварват да предлагат ръчно изработени сладки изкушения, невероятни произведения на шоколадовото и сладкарското изкуство. Да се зачуди човек да го опита ли, или да си го сложи на секцията в хола!

Нищо чудно, че за пета поредна година Мелбърн държи класацията за най-добър град за живеене в световен мащаб. Предлагаме ви да си го набележите като следваща дестинация и сами да проверите с какво впечатлява това австралийско бижу.

melbourne-9

melbourne-11

melbourne-10

melbourne-12

melbourne-13

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!