Мадрид на гражданите: Стадионът, паркът и централният площад (част 2)

Първата част прочетете ТУК

Рано на следващия ден се отправихме в посока центъра по малките, симпатични мадридски улички, запазили автентичния дух на стара Испания. Тук на всяка крачка има магазини за сувенири, малки ресторантчета, кафенета и барове. Така в разглеждане и снимки стигнахме до централния площад Plaza Mayor.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Площад Маойор има правоъгълна форма с размери 129 на 94м, заобиколен от жилищни и административни сгради, чиито 237 балкона гледат към самия площад. Построен е през 1619г. от Хуан Гомес де Мора по време на управлението на Фелипе III. От своето създаване до днес централният площад Plaza Mayor е сцена на празненства, кориди, кралски коронации, пазари, борба с бикове, игри, дори публични екзекуции. Капацитетът му позволя на 50000 зрители да се насладят на всяко едно забавление и зрелище, разиграло се там. В денят, в който ние го посетихме имаше коледен пазар. Каса де ла Панадерия е най-видната сграда на целия градски площад, с общинска и културна значимост, седалище на влиятелната гилдия на пекарите. Бронзовата статуя на крал Филип III се извисява в самия му център.

Излизайки от Плаза Майор на юг в една от уличките се е сгушил един ресторант, в който се пече месо във фурна на 300 години. Restaurante Sobrino de Botín се намира в сърцето на Мадрид. Бил е един от любимите на Ърнест Хемингуей. Отваря като гостилница през 1725 година. Собственици са френският готвач Жан Ботин и съпругата му. Според Книгата на рекордите Гинес това е най-старият ресторант в света, действащ и до днес. Известен е с традиционната кастилска кухня. Ресторантът доста се е променил през годините. След като госпожа Борин умира, нейният племенник поема управлението. Днес е собственост на семейство Гонзалес.

Още малко път по улиците на града в посока запад и ще достигнем Кралският дворец. Но преди това е време за обяд и бира. Una cerveza por favor!

За Николай
Изкушени от вечния порив да търсим и намираме, ние се отправяме на далечно пътешествие към непознати земи, покоряваме непристъпни върхове, хвърляме се в студените, дълбоки води на неизвестното, стъпваме с боси крака по пясъка на девствени плажове, за да изследваме нови и нови светове. Човешкият стремеж към познание ни отвежда на различни места, попиваме от културата на чужди народи, за да разберем по-добре другите и себе си. Така се носим по вълните на живота и пътувайки към своя свят, откриваме истински стойностните неща, заради които си заслужава да се впускаме в нови приключения, които вдигат адреналина, отварят сетивата и пронизват сърцата ни всеки ден, всеки божи ден до края на дните ни. Още от мен четете тук: nikolaynanchev.blogspot.com