Любовник на морето

Неиот


давна американски учен заяви, че що се отнася до любовта, според резултатите от последните проведени изследвания решително доказват, че любовта е душевно заболюване. Той забрави да каже, обаче, че ако това беше вярно , любовта би била болест, която лекува хората, прави ги по-добри и ги кара  да мечтаят.  Любовта е нещо мистериозно и могъщо. Тя не може да бъде търсена , тя просто се появява и ни прави способни на всякатви лудости.

Любовта на Джошуа Слоукъм

Джошуа Слоукъм не умееше да плува … Много хора смятат,  че това  е немислима авантюра, може би една от най-невъобразимите случки в света на ентусиастите мореплаватели, това е безсмъртен пример;  за  други това е просто приказна история за любов между мъж и морето.


 


Джошуа  Слоукъм  стана първия човек  осъществил самотно околосветско  плаване,  едновременно  като  капитан, старши офицер и екипаж .  Други  повториха това начинание, но никой вече не можеше отново да  „бъде първият човек” .  Всички негови мъжки подвизи са паметни , подобно на, плаването, което направи с  жена си и децата си на борда на  “Либердейд”:  в бедствена ситуация  той  плава от Аржентина до Бостън .  Приключенето  му беше толкова успешно, че Смитсоновата Институчия във Вашингтон реши да купи „Либердайд” и да я изложи на показ. Лодката е все още запазена.  Преди това, през 1887 г., Джошуа Слоукъм, след дълги плавания, отначало като моряк, а след  това и като капитан,  загуби малката си лодка наречена  „Акуиднек”,  след  корабокщрушение в брега.   Той  обиколи света на борда на  „Спрей”,  едномачтова лодка построена  от самия него. Той отплава от Бостън на  24 април 1895 г. и се завърна на 27 юни 1898 г. Много хора смятат, че това е най-значителният мореплавателски подвиг , който някога изобщо е бил осъществяван.  

През 1909 г.  на шестдесетгодишна възраст  в отлично здраве,  капитан  Слоукъм отплава в морето на борда на своя „Спрей”  за едно от кратките си плавания  и никога не се завърна. Мъжът и лодката  му по неизвестни причини потънаха в морето.

Джошуа Слоукъм  беше истински човек на морето;  неговият оптимизъм,  неговото спокойствие , неговата сдържаност и неизтощимата му способносто  да гледа с радост на живота  (Joie de Vivre), бяха достойнствата, характеризиращи  не един път историята на неговата любов  към морето. Лявата  показва изображение на „Спрей”.

… Течението е срещу нас,  какво значи това?  Ако то беше благоприятно  за  нас,  на кое място би ни отнесло  и с каква цел?  Нашият план за плаването  е  така несъществен , че почти нищо не значи;  може би е все едно, къде ще  се озовем  по „милостта на случая”!  Това не е познаването на нещата , които  правят щастлив стария мореплавател, дори по време на буря;  надяващ се дори, когато е върху  дъска насред океана?  Положително е това!  Тъй като одухотворената красота на морето,  което поглъща  душата  на  човека , не допуска неверници  в своите безбрежни простори.”

Джошуа  Слоукъм.

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!