Лох Нес - домът на най-известното чудовище

През април 1934 година една снимка, публикувана в британския вестник „Дейли мейл“, поставя началото на истерията по най-известното чудовище в света – Неси.

dailymail-nessie


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

До днес мистерията около предполагаемото същество, което обитава езерото Лох Нес, така и не е разгадана, въпреки че вече е доказано, че спомената снимка, дело на полковник Робърт Кенет Уилсън, е фалшификат: признават си съучастници на фотографа. Въпреки това хиляди хора твърдят, че са зървали чудовището, така че митът за неговото съществуване продължава да бъде подхранван, а това прави Лох Нес може би най-популярното езеро в света.

3804559213_120d81e81e_b

Сладководното езеро се намира в платата на Северна Шотландия, а изключителната му дълбочина – на места тя достига до 230 метра, е една от причините привържениците на теорията за Неси да твърдят, че съществуването на чудовището и неговото укриване досега е напълно възможно. Благодарение на дълбочината си Лох Нес е най-голямото сладководно езеро във Великобритания. Дължината му е 37 км, а общата площ – около 56.4 км².

2314394812_b09334b458_b

Студените и тъмни води на езерото, образувано при отдръпване на ледниците, също помагат на въображението да си представи, че в дълбините си крият митично създание. Водолазите, които са се гмуркали там, признават, че мястото наистина е зловещо и толкова мрачно, че видимостта е почти нулева.

2314395092_b06694e8e2_o

И ако съществуването на Неси е обвито в загадъчност, то това на многобройните като вид и количество риби в Лох Нес е категорично доказано – езерото се слави като едно от най-богатите на риба във Великобритания. В него са улавяни огромни пъстърви и доста едри змиорки, а през есента да хвърлят хайвера си пристигат мигриращи атлантически сьомги. И въпреки че възможността за улов привлича много рибари, основната притегателна сила, която води хиляди туристи ежегодно край Лох Нес, си остава Неси. И ние не бихме отказали да проверим дали пък няма да го видим да се подава от мрачните води, а вие?

3836092987_3d6f298fd3_o

Снимки: Dave Conner
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!