Коледен пътеводител

Това е времето от годината, когато празничните пуловери с еленчета и снежни човеци и греяното вино са на почит. Много от нас с вълнение и нетърпение правят планове за пътувания, да посетят приятели, роднини, близки. Това пътуване обаче се оказва в един от най-натоварените периоди от годината и ако не е правилно планирано, може да бъде изключително стресиращо. Предлагаме ви няколко съвета, които биха ви спестили известно количество напрежение и неприятности. Време е за празници и почивка и стресът е излишен! 🙂

Не забравяйте основното, което ви е нужно

wallet-908569_1920

Тръгвате за чужбина?! Истински късметлия сте! А и дори да пътувате до съседния град, документите пак ще са ви нужни. По това време на годината почти няма място по света, което да не е повече от приказно и потънало в красиви коледни украси. Много лесно обаче можете, под влияние на празничната еуфория, да забравите за най-необходимото ви – документи! Паспорти, визи, бордови карти, лични документи, шофьорска книжка и куп други карти: организирайте всичко да е на едно място, това ще ви донесе спокойствие.

Спестете пари за и от дребните детайли

frustrated-961707_1280

Обърнете внимание на подробностите, които се оказват важни, като кола под наем, трансфери, летищни такси, допълнителни малки и по-големи такси, платени паркинги и други подобни на пръв поглед дребни детайли. Обичайно по празниците от една страна става по-трудно да се разрешат тези проблеми, заради многото желаещи, а от друга цените на услугите е възможно да се повишат.

Планирайте добре времето на тръгване

traffic-jam-688566_1920

Не е нужно да ви напомняме, че по това време на годината се случва поредното велико преселение на народите – сякаш едно населено място обезлюдява за сметка на няколко други. В тази връзка – ако пътувате с личните си автомобили, преценете времето си така, че да се разминете с големите колони от коли, чакане, задръствания и други подобни неуредици. Ако пътувате с обществен транспорт или самолет – тръгнете по-рано от предвидения за отпътуване час, за да не ви се наложи да тичате след самолета, влака или автобуса.

Багаж и подаръци

suitcase-841200_1920

Няма пътуване без багаж, а точно коледното пътешествие няма как да мине и без подаръци… Което, както и да го погледнете, си е равносилно на още багаж. Съветът ни е да напазарувате коледните подаръци значително по-рано и да ги изпратите да пристигнат преди вас. С куриер или по автобуса и баба да ги посрещне, или просто до офис на куриерската фирма, от където да си ги вземете, след като пристигнете – вариантите са много и всички ще ви улеснят максимално. А относно вашия багаж – не прекалявайте. Изберете си точен брой тоалети, подгответе ги, окомплектовайте ги, а всички останали дрехи и аксесоари оставете вкъщи.

Сложете си празнични лимити

hand-944306_1280

Във всяко едно отношение – в сумите за подаръци, в сумата за пътешествието, в сумата за празничното ви облекло, в сумата за дребните детайли. Сложете си лимити, защото това е времето от годината, в което даваме, без много да му мислим, и търговците знаят това. И ако нямате лимит, след празниците няма да искате вие да мислите.

Прогнозата за времето

country-road-946436_1920

Проверете я от няколко източника, така че да сте повече от сигурни, че зимните условия няма да ви изненадат. Да, няма как да контролирате времето и неговите прищявки, но все пак е зима – бъдете подготвени за всякакви варианти.

Помислете за сигурността на дома ви

christmas-19497_1920

Не, не искаме да ви разваляме коледното настроение и еуфорията от предстоящото пътуване. Но все пак – помислете и за сигурността на дома ви, докато ви няма. Оставете ключ на близък приятел, познат, съсед, който да минава от време на време и да поглежда дали всичко е наред. Или си направете допълнителна застраховка. Позволено ви е всичко, което ще ви донесе спокойствие. Празници са все пак!

Отделете време за най-малките

chocolate-santa-claus-490825_1920

Коледа е любимият празник на всички малчугани. Вълшебният старец, който ще обиколи света за една нощ и ще раздаде подаръци на всяко дете, е един от най-дългоочакваните гости през цялата година. Ето защо е нужно специално внимание към децата и тяхното празнично вълнение. Не пропускайте да се включите в това вълшебство, подгответе се с дори и дребни подаръци и типични лакомства, но в никакъв случай не забравяйте за най-малките!

winter-holiday-993242_640

Със сигурност не сме изчерпали всичко, което ще ви се случи по време на празничното пътуване. Сигурни сме и че всеки един от вас би добавил още някой съвет, от собствен опит. Надяваме се обаче, че ще планирате правилно коледното си пътуване и няма да позволите дребни организационни детайли да провалят коледния ви дух и настроение.

източник: travelsupermarket
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!