Камчатка – тайнствената и пленителна дива Русия

Наричат го „дивата част на Русия“ – Камчатка, планински полуостров, който се врязва на юг в Тихия океан и така разделя Охотско и Берингово море. Красота, тайнственост и магнетизъм – така описват все още непознатата Камчатка.

камчатка15


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

камчатка2

Климатът е студен и през зимата полуостровът е обгърнат в снежна прегръдка. През лятото често мъглива пелена се опитва да скрие красотата на природата, но силните ветрове не позволяват тя да се задържа.

Полуостровът е разположен на Тихоокеанския огнен пръстен – район с много висока сеизмична дейност. На територията му има 28 действащи вулкана. За един от тях – Ключевская сопка, казват, че е с идеален и необичайно красив конус. Издига се на 4750 метра височина, което го прави най-големия действащ вулкан в Евразия.

камчатка16

В подножието на вулкана Кухпинич пък се намира „долината на смъртта“ – при топенето на снеговете през пролетта в нея се натрупват отровни вулканични газове, което я превръща в смъртоносен капан за живите организми.

В калдерата на вулкана Узон се намират димящи кратерни езера, изобилстващи от цветни водорасли. В същата зона е и Долината на гейзерите. Многобройните горещи извори поддържат температура между 30 и 40°С и някак уравновесяват студената зима. Топлината от тях се използва в геотермални електрически централи, които произвеждат ток.

камчатка7

камчатка8

За калдерата на вулкана Узон казват, че между стръмните ѝ стени има всичко, с което може да се похвали полуостровът – горещи и студени извори, кипяща кал, кални вулкани, бистри езера с много риба, лебеди и буйна растителност.

Най-големите обитатели, освен местните жители, са кафявите мечки. Из Камчатка бродят над 10 000 кафяви мечки, които се изхранват преди всичко със сьомга и пъстърва. Туристите, посетили полуострова, казват, че големите животни са срамежливи и рядко могат да бъдат видени, но през юни, когато сьомгата хвърля хайвера си, стотици мечоци се отправят към речните корита, за да похапнат. Според учените една мечка може да изяде над 20 риби на едно хранене. И нищо чудно – зимата е дълга и трябва да има нещо, което да ги топли под гъстата кафява козина.

bear-348234_1280

Дивото обаяние на Камчатка трудно може да те остави равнодушен – усетете го и вие!

камчатка1

камчатка3

камчатка4

камчатка5

камчатка6

камчатка9

камчатка10

камчатка11

камчатка12

камчатка13

камчатка14

камчатка17

Снимки: kuhnmi
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!