Какаду - среща с най-големите крокодили и най-древната оцеляла култура

Какаду – най-големият национален парк в Австралия, е място, където времето сякаш е спряло. Негативните ефекти от напредъка на цивилизацията са подминали както природата му, така и хората, които живеят там. Паркът се простира на над 20 000 кв. км в северната част на Австралия: територия, която се равнява на тази на Словения или половин Швейцария.

4932945077_ff9d7dff2f_o

Какаду ни предлага уникалната възможност да се докоснем до най-древната оцеляла култура на Земята – тази на аборигените, които обитават местните земи над 50 000 години. Сред най-любопитните свидетелства за миналото им са запазените скални рисунки, някои от които са наистина много, много стари – на повече от 20 000 години. Разбира се, има и такива, които са запечатали по-скорошни събития, например първите срещи с европейците и техните кораби.


Въпреки че животът им неизбежно се е променил след сблъсъка със западната култура, аборигените са запазили много от традициите си и голяма част от тях продължават да прекарват основна част от времето си в лов на животни, риба или обработване на земята, точно както са правели предците им преди хиляди години. Името на парка – Какаду, идва от названието на един от аборигенските езици, който се е говорил в северните части на територията му.

4933539496_43932bed93_o

4933540004_5d0c5eda38_o

Не само историята, но и природата на Какаду е удивителна. В парка има над 2000 вида растения, сред които прекрасни водни лилии, мангрови дървета, мусонни гори. Туристите могат да се любуват на прелестни пейзажи и живописни водопади като Twin Falls и Jim Jim. Не по-малко впечатляващо е и животинското разнообразие. Някои наричат Какаду „Раят на птиците“, тъй като паркът може да се похвали с едни от най-големите популации на редки птици в света.


Разбира се, няма как да подминем и крокодилите – около 10 000 представители на крокодилите на Джонстън и соленоводните (гребенести) крокодили живеят в Какаду. Вероятно знаете, че именно соленоводният крокодил се счита за най-голямото съвременно влечуго – възрастните представители могат да стигнат до над 7 метра дължина и тегло повече от един тон. Ясно е, че разходките в близост до подобни чудовища не винаги са безопасни, затова и туристите в Какаду са предупреждавани да бъдат много внимателни: регистрирани са фатални случаи на нападения от крокодили.

Снимки: Benjamin Jakabek
За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!