Изкуство и легенди се срещат в „Синята Джамия”

Известна като Синята Джамия, а носеща името на своя поръчител Султан Ахмед I, джамията е една от най-видните забележителности в Истанбул. Този скъпоценен паметник на турското и ислямското изкуство печели възхищението на всички свои посетители с внушителните си куполи, градини и изтънчени минарета, които се славят с интересна легенда.

Blue MosqueСнимка: Chris Ruggles

Историята разказва как Султан Ахмед I пожелал минаретата да бъдат направени от злато. На турски злато се произнася като “алтън”, но архитектът го разбрал погрешно, чувайки “алтъ”, което означава “шест”. Така били построени шест минарета, вместо общоприетите четири, което в последствие предизвикало разногласия. Поклонниците на единствената джамия, която притежавала шест минарета по онова време – в Мека, се възпротивили и това довело до издигането на още три минарета през годините като компенсация.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 
Blue MosqueСнимка: Barbara Piancastelli

В Синята джамия може да се влезе през три различни входа, а след като се премине прагът й, погледът на посетителя остава поразен от открилото се мащабно вътрешно пространство. Слънчеви лъчи преминават през близо 260 прозорци под различни ъгли по различно време на деня и добавят вълшебен цвят към този красив паметник.

header_Cappadocia-640x415

Отвътре високият таван е облицован с близо 20 000 сини плочки, откъдето идва и името на джамията. Високият 34 метра централен купол е заобиколен от по-малки куполи, общо подкрепени от четири огромни стълба, наподобяващи и наречени “слонски крака”.

Blue MosqueСнимка: Martin de Lusenet

Кратка история

Строителството на сградата започва през 1609 г. , по време на управлението на Ахмед I, и продължава седем години. Интересно е, че султанът е бил едва на 19 години, когато е наредил да се направи това великолепно творение. Архитектът е Мехмед Ага, а разположението на джамията е в сърцето на вълшебния свят на Ориента – Истанбул, в близост до църквата Света София.

Blue MosqueСнимка: Adam Franco

За посетители

Посетителите на Синята Джамия трябва да се информират кога е молитвеното време, защото тогава не е позволено преминаването на туристи. Също така посетителите могат да прекрачат прага на джамията само след като събуят обувките си. Молитвеното време варира в различни интервали. Обикновено джамията е затворена за молитви рано сутринта, по обяд, следобед, вечер и преди лягане, но молитвеното време също се определя и от позицията на слънцето.

Blue MosqueСнимка: gordontour
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!