Защо да носим сгъваем нож, когато сме на поход?

Предимства от носенето на нож по време на туризъм

От нож за оцеляване до мултифункционален нож, ползите от тези сгъваеми съоръжения по време на туризъм са в изобилие. От грижата за вашите нужди за оцеляване и помощ при самозащита до приготвяне на храна и разпъване на палатка, със сгъваем нож можете да направите много и то без никакви усилия.

Какъвто и тип сгъваем нож да изберете за вашата туристическа екскурзия, първо се уверете, че давате приоритет на качеството, а не на цената. Освен това, този пост ще обсъди някои от най-важните предимства на носенето на сгъваеми ножове по време на вашите туристически експедиции.

 

За какво ви е сгъваем нож на поход в планината?

В ситуации на оцеляване

Когато сте навън в планината, може да се окажете в позиции, където трябва да действате бързо, за да оцелеете. Това може да бъде заплаха сред дивата природа или може да е клонка, която ви пречи да вървите по пътеката. Сгъваемите ножове също са полезни за оформяне на клони или запалване на огън за борба със студа, както и да държи далече дивите животни. Може да се използва за приготвяне на храна върху жарава от клони и листа или може да се използва за обработване на хранителни продукти или други неща от първа необходимост, които носите със себе си.

 

За обработката на храната

Много туристи предпочитат да носят консервирани продукти или дори изсушени храни, които могат да им помогнат да поддържат енергията си през грубите пътувания по време на поход. Въпреки това, докато пътуват туристите предпочитат да им е леко. Това означава, че за пренасянето на голямо количество кухненско оборудване и прибори за хранене не може да се говори, защото то увеличава теглото на раницата. В такива случаи е полезен универсален сгъваем нож. Такива ножове могат да се използват за нарязване на храни преди готвене и дори могат да се използват като вилица за изяждане на сготвеното ястие след това.

 

За подостряне на дървени пръти в гората

Когато пътувате по стръмни планини и хълмове, носенето на подострена дървена пръчка на всяка крачка не е само за безопасност, но и за да ви подкрепя през дългото и тежко пътуване. В такива случаи носенето на нож гарантира, че имате инструмент за оформяне и заточване на дървен прът в гората, когато възникне нужда от него. Може да имате нужда от дървени парчета, които да използвате като колчета за палатка, за огън или като защитно оръжие, докато сте сред природата.

 

За рязане на въжета при подготовка за лагеруване

Едно от най-честите предимства на притежаването на нож за оцеляване или помощен нож по време на похода е, че помага да режете с него въжета за вашите нужди. Ако си мислите, че ще можете да прережете въжетата с голи ръце, се лъжете. Ножът може също да отреже ръбовете на палатката за по-удобно прилягане и настройка. Така че наличието на режещ инструмент под ръка прави процеса по-малко трудоемък и по-ефективен.

 

За запалване на огън

Има голям шанс да се окаже, че нямате достъп до стандартни помощни средства за запалване на огън и при такива условия сгъваем нож ще улесни процеса. Ще трябва да започнете с примитивния начин за запалване на огъня, който включва нож, листа и клони. Не го приемайте като нещо досадно, а се забавлявайте. Наличието на нож ви помага, ако изглежда не можете да се справите с оборудването, което имате под ръка.

 

При нужда от първа помощ

Комплектът за първа помощ е съществена част от вашето туристическо оборудване. Въпреки това, когато не носите такъв, винаги е по-добре да имате нож със себе си. От помощ за разрязване на чисти дрехи за покриване на рана до премахване на трески, залепнали по кожата. Ножовете се считат за най-добрият спасител в гората.

 

За да отбелязвате знаци по дърветата, когато се изгубите

Спомняте ли си Хензел и Гретел, където децата оставяха парчета хляб на пътя, за да им помогнат да се върнат по пътя към дома? В такива случаи ножът ви помага да издълбаете упътвания и важни съобщения, ако се изгубите в гората. Те също са полезни, когато оставяте SOS съобщения, за да може някой да ги забележи и да получите помощ, когато е необходимо.

Тагове

поход
За Пътешественик
Идеята за уебсайт, в който да съберем историите и снимките си от пътувания в България и чужбина, се роди спонтанно в един съвсем обикновен работен ден, но се превърна в нещо специално – в страст за целия ни екип.