Загадка с цвят на малинов сироп в Западна Австралия

С цвят досущ като на малинов сироп (а защо не и ягодово мляко), езерото Хилиър (Lake Hillier) в Западна Австралия се нарежда сред най-причудливите водни басейни в света. Е, не е сладко за пиене, но пък определено си заслужава да се види! По света има и други розови езера – например Ретба в Сенегал и многоцветните солени езера в залива Сан Франциско, но за разлика от тях причината за необичайното оцветяване на Хилиър все още е загадка.

Разбира се, има предположения: някои твърдят, че цветът се дължи на организмите Dunaliella salina и Halobacteria във водите му, а според друга хипотеза, „виновни“ са червените халофилни бактерии в солта. Каквато и да е причината, Хилиър е наистина голяма атракция и привлича погледите на всички пътници в прелитащите над територията самолети. А цветът на водата е толкова наситен, че ако си налеете малко от нея в стъклен съд, тя ще си е все така ярко розова.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 
езеро хилиър 2
Photo credit

Едни от първите сведения за това необичайно езеро, намиращо се на остров Мидъл, са открити в дневниците на британския мореплавател и хидрограф Матю Флиндърс, който посетил острова през 1802 г. Оттогава досега почти нищо не се е променило – с изключение на кратък период от време в началото на XX век, когато местни бизнесмени решили да добиват сол от езерото, но бързо се отказали, районът е сравнително незасегнат от човешка дейност.

lake-hillier-2
Photo credit
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!