Lake Retba, или розовото езеро

Езерото Ретба или Лак Роуз, се намира на полуостров Кап Верт в Сенегал на около 30 километра от столицата Дакар и е известно, както можете да се досетите от името му, с розовия си цвят.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Соленото езеро придобива този необичаен и красив цвят благодарение на водораслите Dunaliella Salina. То заема площ от около 3 кв. км, а максималната му дълбочина е 3 метра. Розовият цвят, дължащ се на цианобактериите, е най-ярък през сухия сезон. Освен силно солена, водата на Ретба е и доста гореща, като някои хора я сравняват със сироп. Повечето от работниците, събиращи сол, работят по 6- 7 часа на ден и за да предпазят кожата си от солта, натъркват тялото си с масло от ший.

Ако не ви се ходи до Африка, можете да отскочите и до западна Австралия, където да се насладите на същия природен феномен, но този път на езерото Lake Hillier.

Тагове

езеро
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!