Жестоката красота на Сахара

Докъдето ти стига погледът – пясък, пясък и пак пясък. Цели девет и половина милиона квадратни километра пясък! Това е Сахара: най-голямата пустиня в света, която достойно конкурира големите океани на Земята. Името й идва от арабската дума за пустиня и действително едва ли може да бъде измислено някое по-подходящо – Сахара се е превърнала в синоним на огромна пясъчна пустош.

desert_sunrises_sky


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Тя се разпростира на над една четвърт от африканския континент, в цели 11 държави, като на територията й има и големи планински масиви. Най-високият връх Еми Куси е в Чад и се издига на 3415 м. Любопитно е, че въпреки горещината в Сахара, най-високите върхове на нейните планини са покрити целогодишно със сняг.

Разбира се, бялата снежна покривка е последното, с което свързваме Сахара. Основната асоциация са пясъчните дюни, въпреки че само 1/9 от площта на пустинята е покрита с пясък – останалата част са скали и баластра. Макар че сме свикнали да си представяме пустините като място, където няма вода, това всъщност далеч не е така. Въпреки сухия климат, в Сахара на много места са избили подводни води, които образуват оазиси, обкръжени от буйна растителност. През пустинята тече и река Нил, а най-многобройни са солените езера – на арабски ги наричат шотове и само в Алжир и Тунис броят им е над 1000.

Oasis_in_Libya

Сахара е дом и на доста животински видове, приспособили се към неблагоприятните условия. Веднага се досещате за камилите, които заедно със скорпионите и козите са най-многобройните представители на животинското царство. Има и гризачи, антилопи, чакали, пустинни лисици, гепарди, змии, щрауси. Разбира се, в най-сухите части на Сахара няма нито растения, нито животни – нищо не може да оцелее в горещата пустош там.


Красотата на Сахара е жестока и внушаваща респект. Почти всички държави, на чиято територия се намира, предлагат на туристите екскурзии в по-достъпните части на пустинята, като сафарито в Тунис например се счита за едно от най-екстремните забавления в държавата. Мароко и Египет също са добри изходни точки, ако и вие сте от хората, които мечтаят да отправят поглед и навсякъде да видят само величествени пясъци.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!