Английският мост, който ще ви намигне

Атракциите в Англия са безброй и далеч не са съсредоточени само в Лондон, макар че обяснимо столицата е най-привлекателна за туристите. Ако решите обаче да се разходите и из други региони на острова, то можем да ви препоръчаме едно интересно място в северната му част: Gateshead Millennium Bridge.

Това е сравнително нов мост, построен в чест на настъпването на новото хилядолетие и открит през 2001 година. Той се нарежда сред най-уникалните в света и е един от най-красивите представители на техническия напредък, позволяващ мостовете да станат подвижни и да се местят, за да позволяват на плавателните съдове да минават под тях.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

432a4db3325cf56d311ddf1f612e8887

Millennium Bridge е разположен над река Тайн и свързва Площада на изкуствата в Гейтсхед на южния бряг и яхтеното пристанище на Нюкасъл на северния бряг. По него не преминават автомобили – той е само за пешеходци и велосипедисти. Състои се от два свода, като единият е същинският мост, а другият – опора.

Благодарение на хидравликата мостът може да прави „пирует“, така че под него да минават по-големи плавателни съдове. Тогава той прилича на намигващо око и това се е превърнало в негово второ неофициално наименование. Зрелището, което се случва около 2000 пъти в годината, винаги събира стотици зрители. Функционалността и красивият дизайн на Gateshead Millennium Bridge му носят много награди – заслужени, нали? 🙂

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!