Владислав Терзийски - фотографът, който „превъртя“ Фейсбук: Невъзможно е тази снимка да се повтори

Фотографията не му е професия, тя е голямото му удоволствие. С нея се разтоварва от ежедневния стрес и си устройва приключения – като нощната разходка до Витоша, която му донесе удивителната снимка на бурята над София.
Снимката „превъртя“ Фейсбук – събра близо 9 хиляди споделяния, над 36 хиляди харесвания, почти 600 коментара. Потърсихме Влади Терзийски, за да разкаже малко повече за късметлийския кадър и за себе си.

– Откога се занимаваш с фотография?

– Повече от 10 години, но активно работя през последните 3-4 години. Основно снимам природа и най-вече планински пейзажи. Напоследък имам нова страст – „летя“ с дрон и снимам от въздуха.

Владислав Терзийски

– Как се почувства, когато направи снимката на бурята, кога беше по-голямото удоволствие – когато видя кадъра или когато заваляха похвалите за него?

– Хората обичаме да бъдем хвалени, така че и в двата случая се почувствах добре. Снимката стана абсолютно случайно и тя е напълно реална, заявявам го категорично. Разбира се, минала е през Фотошоп, като всяка снимка преди публикуване. Това беше може би най-красивата буря, която съм виждал над София, а съм се качвал многократно на Витоша да гоня бури. Тази беше точно над София и само над София.

– Преследвач на бури ли си?

– Е, не, просто обичам интересните природни явления, драматичния пейзаж. Вятърът беше издухал гадния смог над града и затова стана тази снимка.

003
Мон Блан, Френските Алпи

– Винаги ли носиш фотоапарат?

– Даже дрон нося често, свикнал съм да ходя с по-голяма раница в планината. В случая носех, ей така на майтап го бях взел, по-малкия ми апарат, с обектива, който беше завъртян на него. И се получи. Както казват… най-хубавият апарат е този, който е в теб. И статив не носех, затова сложих апарата на една масичка. Тази снимка е с 13-секундна експонация, което няма как да се снима от ръка, защото апаратът трябва да стои 13 секунди абсолютно неподвижен, за да „събира светлина“. Няма как да разбереш кога ще светне – оставяш апарата статичен и той събира светлина за времето, което си избрал. Ако светне през това време – супер, имаш кадър. И трябва да светне в посоката, в която ти си насочил фотоапарата. Конкретно в тази снимка има едни бели неща, като духчета – мисля че това е водата, която се е леела от облаците. А най-интересното е, че валеше само там, над София. Ние си бяхме на сухо.

– Имал си голям късмет.

– Абсолютно! Качихме се на Витоша случайно, спряхме на един завой и снимах. А най-интересното е, че моят спътник също е фотограф, но той не носеше апарат. Но и без да снимаш беше много интересно за наблюдаване, беше „уау“ – София и мълниите падат точно над нея.

009
Лакатник на залез слънце

– Много хора те посъветваха да участваш в изложба с тази снимка.

– Не мисля да участвам точно с нея. Тя е интересна с това, че показа момент от деня, който повечето хора бяхме преживели по различен начин. Като мине време, мисля, че ще изгуби от въздействието си. Имам много други снимки, които са по-подходящи за изложба.

– Във Фейсбук обясни многократно какви са характеристиките на снимката. Не си ли ревнив към творбата си?

– Те са толкова много фактори, че е невъзможно тази снимка да се повтори по същия начин. Първо бурята няма да се повтори по този начин, второ, едва ли някой някога ще е на същото място и ще разполага със същата техника по време на буря, така че не ревнувам и няма защо да крия каквото и да било. Такава снимка може да се направи с почти всеки фотоапарат, стига той да има ръчни настройки и за предпочитане по-голям сензор, нека хората знаят това.

Хижа Рай и нейните мъгли, Стара планина

– Къде можем да разгледаме снимките ти?

– Във Фейсбук, към момента не качвам на друго място.

– Какви са предизвикателствата пред теб, какво искаш да снимаш?

– Надявам се да се сдобия по-голям дрон, с по-хубава камера, която да ми позволява да правя по-качествени снимки и видео. Някоя екскурзия, да кажем до Норвегия, също бих направил, там има много за снимане и разглеждане. Занапред ще се занимавам доста активно и с видеозаснемане.

001
Заслон Казана, между Вихрен и Кутело

Родопи, яз. Широка поляна

Пасо Джау, в близост до Кортина д’Ампецо, Италия

Заслон Кончето, Пирин

022
Зимен залез и облачно море от Мусала, Рила

023
Храм паметник Свети Александър Невски, София

024
Родопска идилия следзалез, полет над язовир Кърджали

025-musala
Утро от Мусала, Рила

026
С дрон над Шипка

027
Пролетно поле

028
Нейде из Гърция

029
Мелнишките пирамиди

030
Кръстова гора, Родопи

031
Малко преди мъглата да завие воала си над Велико Търново

033
Хижа Орлово гнездо, Стара планина

034
С дрон над мъглива София

035
Сутрешна паша в Пирин

Вижте още от снимките на Владислав тук!

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!