Владислав Терзийски - фотографът, който „превъртя“ Фейсбук: Невъзможно е тази снимка да се повтори

Фотографията не му е професия, тя е голямото му удоволствие. С нея се разтоварва от ежедневния стрес и си устройва приключения - като нощната разходка до Витоша, която му донесе удивителната снимка на бурята над София.
Снимката „превъртя“ Фейсбук – събра близо 9 хиляди споделяния, над 36 хиляди харесвания, почти 600 коментара. Потърсихме Влади Терзийски, за да разкаже малко повече за късметлийския кадър и за себе си.

- Откога се занимаваш с фотография?

- Повече от 10 години, но активно работя през последните 3-4 години. Основно снимам природа и най-вече планински пейзажи. Напоследък имам нова страст – „летя“ с дрон и снимам от въздуха.

[caption id="attachment_20460" align="alignnone" width="640"] Владислав Терзийски[/caption]

- Как се почувства, когато направи снимката на бурята, кога беше по-голямото удоволствие – когато видя кадъра или когато заваляха похвалите за него?

- Хората обичаме да бъдем хвалени, така че и в двата случая се почувствах добре. Снимката стана абсолютно случайно и тя е напълно реална, заявявам го категорично. Разбира се, минала е през Фотошоп, като всяка снимка преди публикуване. Това беше може би най-красивата буря, която съм виждал над София, а съм се качвал многократно на Витоша да гоня бури. Тази беше точно над София и само над София.

- Преследвач на бури ли си?

- Е, не, просто обичам интересните природни явления, драматичния пейзаж. Вятърът беше издухал гадния смог над града и затова стана тази снимка.

[caption id="attachment_20384" align="alignnone" width="640"]003 Мон Блан, Френските Алпи[/caption]

- Винаги ли носиш фотоапарат?

- Даже дрон нося често, свикнал съм да ходя с по-голяма раница в планината. В случая носех, ей така на майтап го бях взел, по-малкия ми апарат, с обектива, който беше завъртян на него. И се получи. Както казват... най-хубавият апарат е този, който е в теб. И статив не носех, затова сложих апарата на една масичка. Тази снимка е с 13-секундна експонация, което няма как да се снима от ръка, защото апаратът трябва да стои 13 секунди абсолютно неподвижен, за да „събира светлина“. Няма как да разбереш кога ще светне – оставяш апарата статичен и той събира светлина за времето, което си избрал. Ако светне през това време – супер, имаш кадър. И трябва да светне в посоката, в която ти си насочил фотоапарата. Конкретно в тази снимка има едни бели неща, като духчета – мисля че това е водата, която се е леела от облаците. А най-интересното е, че валеше само там, над София. Ние си бяхме на сухо.

- Имал си голям късмет.

- Абсолютно! Качихме се на Витоша случайно, спряхме на един завой и снимах. А най-интересното е, че моят спътник също е фотограф, но той не носеше апарат. Но и без да снимаш беше много интересно за наблюдаване, беше „уау“ – София и мълниите падат точно над нея.

[caption id="attachment_20385" align="alignnone" width="640"]009 Лакатник на залез слънце[/caption]

- Много хора те посъветваха да участваш в изложба с тази снимка.

- Не мисля да участвам точно с нея. Тя е интересна с това, че показа момент от деня, който повечето хора бяхме преживели по различен начин. Като мине време, мисля, че ще изгуби от въздействието си. Имам много други снимки, които са по-подходящи за изложба.

- Във Фейсбук обясни многократно какви са характеристиките на снимката. Не си ли ревнив към творбата си?

- Те са толкова много фактори, че е невъзможно тази снимка да се повтори по същия начин. Първо бурята няма да се повтори по този начин, второ, едва ли някой някога ще е на същото място и ще разполага със същата техника по време на буря, така че не ревнувам и няма защо да крия каквото и да било. Такава снимка може да се направи с почти всеки фотоапарат, стига той да има ръчни настройки и за предпочитане по-голям сензор, нека хората знаят това.

[caption id="attachment_20410" align="alignnone" width="640"] Хижа Рай и нейните мъгли, Стара планина[/caption]

- Къде можем да разгледаме снимките ти?

- Във Фейсбук, към момента не качвам на друго място.

- Какви са предизвикателствата пред теб, какво искаш да снимаш?

- Надявам се да се сдобия по-голям дрон, с по-хубава камера, която да ми позволява да правя по-качествени снимки и видео. Някоя екскурзия, да кажем до Норвегия, също бих направил, там има много за снимане и разглеждане. Занапред ще се занимавам доста активно и с видеозаснемане.

[caption id="attachment_20383" align="alignnone" width="640"]001 Заслон Казана, между Вихрен и Кутело[/caption]

[caption id="attachment_20408" align="alignnone" width="640"] Родопи, яз. Широка поляна[/caption]

[caption id="attachment_20409" align="alignnone" width="640"] Пасо Джау, в близост до Кортина д'Ампецо, Италия[/caption]

[caption id="attachment_20411" align="alignnone" width="640"] Заслон Кончето, Пирин[/caption]

[caption id="attachment_20390" align="alignnone" width="640"]022 Зимен залез и облачно море от Мусала, Рила[/caption]

[caption id="attachment_20391" align="alignnone" width="640"]023 Храм паметник Свети Александър Невски, София[/caption]

[caption id="attachment_20392" align="alignnone" width="640"]024 Родопска идилия следзалез, полет над язовир Кърджали[/caption]

[caption id="attachment_20393" align="alignnone" width="640"]025-musala Утро от Мусала, Рила[/caption]

[caption id="attachment_20394" align="alignnone" width="640"]026 С дрон над Шипка[/caption]

[caption id="attachment_20395" align="alignnone" width="640"]027 Пролетно поле[/caption]

[caption id="attachment_20396" align="alignnone" width="640"]028 Нейде из Гърция[/caption]

[caption id="attachment_20397" align="alignnone" width="640"]029 Мелнишките пирамиди[/caption]

[caption id="attachment_20398" align="alignnone" width="640"]030 Кръстова гора, Родопи[/caption]

[caption id="attachment_20399" align="alignnone" width="640"]031 Малко преди мъглата да завие воала си над Велико Търново[/caption]

[caption id="attachment_20400" align="alignnone" width="640"]033 Хижа Орлово гнездо, Стара планина[/caption]

[caption id="attachment_20401" align="alignnone" width="640"]034 С дрон над мъглива София[/caption]

[caption id="attachment_20402" align="alignnone" width="640"]035 Сутрешна паша в Пирин[/caption]

Вижте още от снимките на Владислав тук!

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!