UNTOLD Festival Chapter 4 – една неразказана приказка

За четвърта поредна година в местността Трнасилвания и по-специално в град Клуж-Напока (Румъния) се проведе фестивала UNTOLD. По своя мащаб той се нарежда до едни от най-големите световни музикални фестивали. Основната сцена е разположена на стадион Cluj Arena, а останалите сцени са в периферията му – в парка покрай река Сомешул и в голямата зала за спортни прояви в близост. Хедлайнери на Main Stage в четирите дни на парти приключението бяха едни от най-големите артисти на нашето време: Prodigy, Black Eyed Peas, the Chainsmokers, Jason Derulo, Parov Stelar.

Стадиона се пръскаше от народ: и млади и стари бяха дошли да гледат грандиозното шоу – феерия от звук и светлина. А там, на арената, под нощното небе на Клуж, блестяха едни от големите звезди на електронната музика: Tiesto, Dimitri Vegas & Like Mike, Afrojack, Fedde Le Grand, Steve Aoki, Diplo и много други. Програмата закри световният номер 1 Armin Van Buuren с 9 часов сет.

 

За феновете на ъндърграунд звученето беше отредена Galaxy Stage. Зад пулта застанаха Solomun, Nina Kraviz, Loko Dice, Pan Pot, Jamie Jones, Paul Kalkbrenner и много други. Имаше още няколко второстепенни сцени, които си имаха своите фенове през цялото време на фестивала.

 

В района на фестивала имаше най-различни атракции: хамаци за почивка, щандове за храна и напитки, магазин за фен артикули като фланелки, шапки, очила, стикери, магнити, и дори виенско колело. Акробати и танцьори пък развличаха публиката и създаваха допълнително настроение.

 

Навсякъде в парка пъплеха тълпи от фенове с най-различен парти аутфит, носещи знамена и свирки – шумно стълпотворение от хора, в което можеш да се изгубиш, дори само за миг невнимание. Нашата група бе доста колоритна – носехме българския трибагреник и се разпознавахме отдалеч. За първи път Tripsy club организира групово посещение на фестивала, което, впрочем мина доста успешно и хората, които се бяха записали, останаха доволни. Естествено, там се намерихме и с други българи и така групата ни нарасна на около 20 души.

 

Лайтмотив на този Chapter 4 (Глава 4) бе Wolf Spirit (Духът на Вълка), а огромната сцена бе декорирана с мотиви от румънската митология: вълците от горите на Трансилвания. Местността е една неразказана приказка за мистични същества, дракони и древни замъци, дом на граф Дракула, земя, забулена в тайни. За първи път тази година, гривната от фестивала можеше да се използва като отстъпка за посещение на някои от най-интересните туристически обекти в местността Трнасилвания: Transylvania All Inclusive.

Клуж-Напока е историческата столица на Румъния, разположена на р. Сомеш в северозападната част на страната. Името Клуж произлиза от някогашната крепост Каструм Клус. Хълмовете сякаш обграждат селището в кръг, а Свети Архангел Михаил е негов покровител. Повечето забележителности са концентрирани в историческия център и могат да бъдат обходени пеша. Най-добре е да започнете обиколката си от площад „Обединение“. Там е популярната статуя на крал Матиас Корвинус, по-известен като крал Матиас I, както и църквата „Свети Михаил“. На площада са и дворците Телеки и Банфи. В района е архитектурното постижение Огледалната улица. От двете й страни е разположена поредица от симетрични сгради. Интересна е и катедралата „Теотокос“. Всяка година Клуж става домакин на европейски и световни тематични фестивали. Градът се счита за един от най-притегателните центрове в Румъния по отношение на нощния живот. Голямо е разнообразието от барове и клубове. Почти всички са разположени в стари готически сгради.

 

Нашата група беше настанена в студентските общежития на Техническия университет, които ни бяха предоставени от организаторите на фестивала. Стаите са за четирима и са сравнително прилични. Едно от неудобствата беше, че са на разстояние 2-3 км от фестивала и трябваше да се придвижваме с автобус или такси.

 

Всъщност, градът е доста отдалечен от нашата столица, и ако искате да достигнете безпроблемно до фестивала, трябва да си отделите повечко време и търпение. Можете да се придвижите както с обществен транспорт (автобус и влак), така и с автомобил. Имайте предвид, обаче, че и в двата случая ще ви трябват поне 10-12 часа, а с наближаването на Клуж се образуват и големи тапи от коли, които ви забавят допълнително. От София до Букурещ са 5-6 часа, а от Букурещ до Клуж още толкова, дори повече. На тези, които искат да пътуват с автомобил, препоръчвам да тръгнат ден по-рано, като си уредят нощувка в Русе, Букурещ, или Видин (ако минават по този маршрут). С влак или автобус задължително ще имате нощен преход. Тъй като в Букурещ има няколко автогари, трябва да знаете, че за Клуж се отпътува от гара Милитари, а самите румънци не са запознати добре със собствените си транспортни връзки. С английския също не се справят много добре, така че е хубаво да сте добре информирани, преди да предприемете това дълго и изтощително пътуване. Добре е да пристигнете в Клуж-Напока около обяд, за да имате време да се настаните и да си починете от пътя. Влизането на самия фестивал също отнема известно време, тъй като трябва да преминете задължителните проверки и заверки на билетите, а и да заредите картите с леи. Истината е, че цените на самия фестивал са доста поносими (9 леи за бира, които се равняват на около 4 лв), твърдият алкохол също е на цени, по-ниски от тези в родните дискотеки. Сандвичите варират от 15 до 25 леи.

Тези 4 дни и нощи преминаха като миг и накрая остава единствено споменът от преживяното, който да ни топли до следващия Chapter.

Ние от Tripsy планираме отново да посетим UNTOLD Festival и да бъдем повече, много повече и по-силни!

 

За Николай
Avatar
Изкушени от вечния порив да търсим и намираме, ние се отправяме на далечно пътешествие към непознати земи, покоряваме непристъпни върхове, хвърляме се в студените, дълбоки води на неизвестното, стъпваме с боси крака по пясъка на девствени плажове, за да изследваме нови и нови светове. Човешкият стремеж към познание ни отвежда на различни места, попиваме от културата на чужди народи, за да разберем по-добре другите и себе си. Така се носим по вълните на живота и пътувайки към своя свят, откриваме истински стойностните неща, заради които си заслужава да се впускаме в нови приключения, които вдигат адреналина, отварят сетивата и пронизват сърцата ни всеки ден, всеки божи ден до края на дните ни. Още от мен четете тук: nikolaynanchev.blogspot.com