Как да пътувате с кучето си в колата. Какво трябва да имате в колата си

Ако вашият домашен любимец пътува с вас от ранна възраст, всяко пътуване с автомобил ще премине гладко. Въпреки това дори възрастен домашен любимец може да свикне с превозното средство. 

Основното нещо е да се спазват редица правила:

  1. Първите пътувания трябва да са на кратки разстояния. Оставете кучето да свикне с автомобила и шума на двигателя. Винаги учете домашния любимец да влиза и излиза от колата само по команда, да не сяда на седалката на шофьора или в скута му и да не се движи или тича около колата, особено по време на движение, като провокира опасна ситуация на пътя.
  2. Също така не хранете домашния си любимец преди пътувания, особено ако това е първото ви пътуване. Необученият домашен любимец може да получи морска болест. 
  3. Ако планирате да превозвате четириногия си приятел в транспортьор, оставете го да свикне с него. Поставете чантата у дома, като вътре можете да сложите любимо одеяло или няколко играчки. По този начин домашният ви любимец няма да възприема преносителя като нещо опасно. 
  4. Ако кучето се страхува да скочи в колата, седнете с него. Гушкайте го и му говорете. Вашият домашен любимец не трябва да възприема колата като опасност. Създайте спокойна атмосфера по време на пътуванията си. 
  5. За предпочитане е да закрепите кучето или преносителя с предпазен колан. Специалната постеля ще предпази автомобила от косми, мръсотия и влага. Малките и средните породи могат да се транспортират в контейнер.

Нещата, които може да се наложи да имате в колата си, когато пътувате с куче

Автомобилен предпазен колан

Коланът се прикрепя към колана от едната страна, а другата страна се поставя в ключалката на обикновения предпазен колан. Освен това моделите на марката Trixie могат да се използват по време на ежедневни разходки. Те се регулират в областта на гърдите и дължината, като осигуряват комфортно пътуване за вашия домашен любимец. 

Стълби, постелки, покривала за хамаци

Кучетата от големи породи, които не искат да седят в преносим кош или контейнер, могат да бъдат превозвани на пътническата седалка. Специалните легла и одеяла за кучета предпазват автомобила ви от косми, прах, мръсотия и влага. Покритията за хамаци се прикрепят към седалките. Някои модели имат отвори за предпазни колани. 

Чанти за пренасяне и контейнери

Котките и кучетата от малки и средни породи могат да се превозват в транспортьор. Те са оборудвани с държачи за закрепване към седалката на автомобила и няколко отвора за циркулация на въздуха.

Пътнически купички, бутилки и торбички за храна и лакомства

Ако ви предстои дълго пътуване, вземете със себе си храна и вода за вашия домашен любимец. Течностите се транспортират удобно в бутилка. Тези продукти са оборудвани с поставка за пиене.

Ако домашният ви любимец огладнее, дайте му вкусно лакомство или му предложете парче храна. Вземете със себе си суха храна и по време на хранене я изсипвайте в сгъваема купичка за пътуване. За да избегнете вземането на голяма торба с храна, прехвърлете част от нея в торбичка за лакомства. 

Някои важни правила

Пътят е зона с висок риск. Неспокойният и прекалено енергичен домашен любимец може да бъде неудобен на пътя. Ако решите, че ще вземете четириногия си приятел на всички пътувания и екскурзии, обучете го на автомобила и на правилата за поведение в него от ранна възраст. 

  1. Не забравяйте и за българските правила за движение по пътищата. Кучето не трябва да пречи на водача или да блокира гледката му по време на шофиране. 
  2. Ако вашият домашен любимец обича да изкарва лицето си през прозореца, контролирайте го. Не забравяйте да намалите скоростта и да помолите друг пътник да държи любопитното бебе, за да не изскочи от колата. За по-голяма безопасност можете да монтирате решетка на прозореца. 
  3. Никога не оставяйте кучето си само в колата! Особено ако температурата навън е във високия плюсов диапазон. Престоят в задушна кола може да доведе до топлинен удар, загуба на съзнание и по-неблагоприятен изход. 
  4. Наблюдавайте домашния си любимец по време на транспортиране. Ако той стане летаргичен, диша често или, обратно, проявява безпокойство, спрете. Възможно е да има нужда да отиде до тоалетната или да има морска болест. 
  5. Вземете бутилка с вода, лакомства или храна, любими играчки и одеяло. Ако домашният ви любимец е нервен, говорете и играйте с него. 

Важно: Пътник трябва да забавлява домашния ви любимец в колата, а не шофьорът!

 

Източници на информация:

Информация за клетката за транспортиране на кучета – autodoc.bg

Как да пътувате с кучето си с кола – bg.protectpetchoice.com

За Пътешественик
Идеята за уебсайт, в който да съберем историите и снимките си от пътувания в България и чужбина, се роди спонтанно в един съвсем обикновен работен ден, но се превърна в нещо специално – в страст за целия ни екип.