20 от най-прекрасните инженерни шедьоври в света

Чудесата на природата са несравними, но и човешката ръка е създала невероятни произведения, които правят планетата ни още по-интересно и красиво място. Когато талантът се срещне с желание, знания, умения и размах, хората могат да построят истински шедьоври. Ето 20 от тях!

20. Итайпу, Бразилия – Парагвай

02-ITAIPUDAM
Едно десетилетие, 40 000 работници и много работа, за да се построи едно от чудесата на съвременния свят – Итайпу. Това е най-голямата водноелектрическа централа в света от гледна точка на годишното си производство на енергия. Висока е около 200 метра и е десет пъти по-тежка и 18 пъти по-голяма от ВЕЦ Хувър Дам.

19. Грейт Мен-мейд ривър, Либия

03Great Man-made River, Libya
Това е най-големият проект за напояване в света. Доставя около 6.5 милиона кубически метра прясна вода от огромни, древни подводни резервоари в пустинята Сахара. Огромният резервоар струва повече от 25 милиарда долара и използва над 2800 километра тръби и 1300 кладенци, повечето от които се намират на половин километър дълбочина.

18. Акаши Кайкьо, пролив Акаши, Япония

04-Akashi Kaikyo Bridge, Akashi Strait, Japan
Акаши Кайкьо е най-дългият висящ мост в света, който свързва Кобе с Ауаджи. Централната му част само е около 2 километра дълга и е почти половината от цялата конструкция и структура. 2 милиона работници са работили десетилетие, за да изградят отгромното съоръжение. Стомененият кабел, използван в конструкцията, може да обгърне Земята малко над седем пъти, според изчисленията на инженерите.

17. Разходка в небесата на Гранд Каньона, Аризона, САЩ

05-Grand Canyon Skywalk, Arizona, USA
Платформата, по която можете да се разходите и да погледнете каньона от високо е с форма на подкова, стъклено дъно и структура издадена 1450 метра височина над основата на каньона и 20 хоризонтални метра навътре в него. От 2007 година насам този технически шедьовър дава възможност на посетителите буквално да останат без дъх, наслаждавайки се на гледката наоколо.

16. ЖП линията Шанхай – Тибет, Китай

06-Qinghai-Tibet Railway, China
Железницата е първата ЖП линия, която свързва Тибет с която и да е друга провинция. Освен това може да се похвали с най-високата писта в света – 5027 метра над морското равнище. Такъв тип височини могат да причинят проблеми, затова вагоните са снабдени с допълнителен кислород, който запазва нормалното дишане на пътниците.

15. Палмовите острови, Дубай, ОАЕ

07-The Palm Islands, Dubai, UAE
Най-големият изкуствен архипелаг в света, получил името си от формата на островите. От тях, само остров Юмейра е отворен за обществеността. Изкуственият архипелаг е построен върху 94 кубически метра пясък и 7 милиона тона скала.

14. Съоръженията Делта и Зюдерзее, Холандия

08-Delta Works and Zuiderzee Works, the Netherlands
Най-ниските крайбрежни равнини в Холандия са били подложени на исторически наводнения. Чрез огромна система от язовири, създадени на 2318 квадратни километра земя и със затварянето на бреговата линия Зюдерзее, площите стават много по-добре защитени. Строителните работи по този проект са обявени за едно от седемте чудеса на съвременния свят.

13. Виадукт “Мийо”, Франция

09-Millau Viaduct, France
Отворен през 2004 година, виадуктът е въжен мост през долината на река Тарн в Южна Франция. Често съоръжението бива описвано като един от най-големите инженерни подвизи на всички времена. Виадуктът е най-високият автомобилен мост в света, чиито централен стълб е по-висок от Айфеловата кула.

12. Мината Таутона, Карълтънвил, Южна Африка

10-TauTona Mine, Carletonville, South Africa
Това е най-дълбоката мина на Земята и пътуването до златните залежи може да ви отнеме дори повече от час. Термометрите в мината достигат до 55 ° C, което налага мощен климатик да регулира въздуха на безопасна за миньорите температура.

11. ВЕЦ Хувър Дам, Невада, Аризона, САЩ

11-Hoover Dam, Nevada-Arizona, USA
Тази масивна бетонна конструкция до скоро беше една от най-големите в света. Строена е през времето на Голямата депресия и е коствала 112 живота, 96 от които по време на самото изграждане. Толкова е огромна, че и до днес има части от нея, за които не е доказано, че работят.

10. Панамският канал, Панамски провлак

12-Panama Canal, Isthmus of Panama
Свързва Тихия и Атлантическия океан и се слави като един от най-трудните за реализиране инженерни проекти в историята. 20 000 души са загубили живота си, строейки канала, заради болест, открита през 1914 година – 34 години по-късно от началото на строителните дейности.

9. Асансьорът Байлонг, Чжанцзяцзе, Китай

01-The Bailong Elevator, Zhangjiajie, China
Стъклен асансьор, прикрепен към външната страна на една скала. А гледката е повече от невероятна – дефилета, ждрела, водопади, гигантски пясъчни стълбове. Асансьорът е висок 330 метра и е най-високият, строен някога.

8. Тунелът под Ламанша, Великобритания – Франция

14-Channel Tunnel, Folkestone, UK–Calais, France
Най-дългият подводен тунел в света. Идеята се заражда през 1802 година, но до 1988 година не намира своята реализация. Построен е за шест години с пет тунелни конструкции и 9,5 милиарда паунда.

7. Мостът Голдън Гейт, Сан Франциско, САЩ

15-Golden Gate Bridge, San Francisco, USA
Открит през 1937 година и носи името на пролива, който открива залива на Сан Франциско до Тихия океан. Днес е ярък пример за инженерните подвизи на човечеството през вековете.

6. Плувният басейн Сан Алфонсо дел Мар, Алгароббо, Чили

16-San Alfonso del Mar swimming pool, Algarrobo, Chile
Може да ви отнеме известно време да направите няколко дължини на плувния басейн. Дълъг е около 1 километър и съдържа 250 милиона литра филтрирана морска вода.

5. Проектът “Ню Валий”, Египет

17-The New Valley Project, Egypt
До 2020 година около 2340 квадратни километра площ от пустинята Сахара трябва да се превърнат в обработваема земя, заради бързонарастващото населени в Египет. Проектът предвижда изграждането на системи от канали, които да пренасят водата от резервоара на езерото Насър до пустинята.

4. Транссибирската железопътна линия, Русия

18-Trans-Siberian Railway, Russia
Най-дългата единична железопътна линия в света, която свързва Москва и Източна Русия с Япония, Китай и Монголия. Още докато е бил дете цар Александър III започва да си представя линията и мислено да я строи. Същинското строителство започва през 1891 година, а през 1916 година железницата е завършена по маршрута до Владивосток. И до днес търпи своите промени и разширяване.

3. Международното летище Кансай, Осака, Япония

19-Kansai International Airport, Osaka, Japan
Летище, изградено на изкуствен остров дълъг 4 километра и 2,5 километра широк, свързан със сушата с 3 километров мост. Със своите 20 милиарда щатски долара проектът се превърна в една от най-скъпите инвестиции в съвременното проектиране и строителство, заради проблеми с потъването на острова.

2. Мостът Данианг-Куншан, Дзянсу, Китай

20-Danyang-Kunshan Grand Bridge, Jiangsu, China
Най-дългият мост в света, който свързва Данианг и Куншан. Част от високоскоростната железопътна мрежа Пекин – Шанхай също преминава през мостът, чиято дължина е приблизително 165 километра.

1. Биг Диг, Бостън, САЩ

21-The Big Dig, Boston, USA
През 1959 година по основната магистрала в Бостън средно пътуват около 75 000 превозни средства. До началото на 1990 година цифрата скача до 200 000, а за 2010 бяха предвидени по 16-часови задръствания. Всичкото това наложи търсенето на решение, което хронично да облекчи трафика в мегаполиса и доведе до построяването на мрежа от оргомни тунели, които да поемат потока на превозни средства. Проектът е един от най-скъпите, амбициозни и сложни инженерни съоръжения в историята на САЩ и струва скромните 14,6 милиарда долара.

източник: roughguides
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!