Пустинните библиотеки на Шингети

Древният пустинен град Шингети в Мавритания, в западния край на Сахара, все още пази своя облик от преди повече от 12 века, колкото и време да минава. Къщите все още са изградени от червеникави тухли от кал и камък, с плоски покриви, направени от дървени панели от палмите наоколо. Каменните стени са пробити с малки прозорчета и ръчно издялани врати от масивни акациеви дървета, които днес вече не могат да бъдат видени в района. Много от тези къщи са изоставени от собствениците си – те са избягали от всеобхватния пясък на Сахара. След като започва и развитието на големи мегаполиси, в Шингети остават едва няколко хиляди жители.

libraries-chinguetti-55


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Колкото и градът да изчезва бавно под пясъка, няколко от последните останали семейства се опитват да съхранят безценното съкровище на Шингети – една от най-добрите колекции с древни ислямски ръкописи в света.

Разположен на търговски кръстопът през Сахара, Шингети се превръща във важен център през 11 век. Караваните в пустинята, които използват града като оазис, спират, за да обменят стоки, а хилядите камили да си вземат заслужена почивка. По-късно Шингети се превръща в място за събиране на поклонниците по пътя към Мека. Хиляди учени преминават през това място и обменят своите религиозни и научни идеи. Малкият пустинен град процъфтява и се превръща в дестинация сам по себе си. В продължение на векове, хората от цяла Западна Африка пътували до Шингети, за да учат религия, право, астрономия, математика, медицина.

libraries-chinguetti-65

Казват, че до преди половин век в Шингети е имало 30 частни семейни библиотеки с хиляди ръкописи и древни книги. Днес оцелели са само 5. Семействата, които пазят тези библиотеки, предават съкровищата си от поколение на поколение. Ръкописите са разположени в отворени рафтове, изложени директно на суровия пустинен климат. Под влияние на тези условия, артефактите бавно и постепенно се рушат.

libraries-chinguetti-42

Правителството на Мавритания неколкократно се е опитвало до придобие тези деликатни ръкописи от техните собственици, така че те да бъдат запазени. Семействата отказват да се разделят с наследството си и за тях е въпрос на чест да ги задържат.

libraries-chinguetti-105

За библиотекарите е чест и да показват своята колекция на всеки любопитен турист, който иска да се докосне до тяхното наследство.

libraries-chinguetti-95

Според учени и историци, в библиотеки в Мавритания се съхраняват над 33 000 древни ръкописа и текстове, като само няколко хиляди от тях са били почистени и архивирани в Националния музей на страната.

libraries-chinguetti-32 libraries-chinguetti-22 libraries-chinguetti-12 fl7 fl6 fl5 fl4 fl3 fl-2 fl-1

източник: amusingplanet
снимки: Jason Finch
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!