Пролетта започна от село Чавдар

Пролетта дойде, избутахме стрелките на часовника към лятото, слънцето взе, че пекна и всеки хукна на някъде да се радва на хубавото време. И ние така… Този път към село Чавдар, Софийско. Вероятно сте чели, чували, гледали снимки, а може би и посещавали това чудно местенце. Заслужава си. Не бяхме ходили в селото преди, но от брат ми знаех, че мястото е хубаво и почивката е гарантирана.

01 02


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Ние сме от типа компании “женени с много деца” и обикновено се радваме на места, на които децата могат да се забавляват сами, а ние имаме избор между това дали да играем с тях или просто да почиваме, докато те се борят с най-различни неща. Е, ако и вие искате това, село Чавдар е вашето място.

03

Селото е с изцяло реновирана централна част. Оказа се, че общината много умело борави с инструментариума от проекти и програми по Европейските структурни фондове и се е възползвала от това, което може, за да възобнови общината си и да върне живеца в нея – голям площад, красиви фонтани, нов детски кът с най-различни атракциони, обновени сгради и чисти места за отдих и почивка – красота. Из центъра щъкаха завидно количество бебета и малки деца, които също като нас, се радваха на свободата и хубавото време.

04 05 06

На около километър над селото също има какво да правите и видите. След последното завойче пред нас се разкриха хубавите поляни на местността „Света Петка“ и параклиса, археологически комплекс “Тополница” и огромна спортно-увеселителна площадка за деца и възрастни.

07sv.Petka 08

Археологическият парк “Тополница” е изграден по план и реконструкция на намерени останки от ранно-неолитно селище от преди 7000 години. Къщичките са толкова сгушени, че някак не очакваш да видиш нещо повече от самите тях. И тук идва моментът на изненадата – в почти всяка една от тях има оставено по нещо от онази епоха – оръдие на труда, разни глинени съдове, накити и какво ли още не.

09 10 12

Най-високо на хълма е параклисът Света Петка, а на противоположния край срещу него – огромната спортна площадка, която привлича малки и големи със своите атракциони. И след като се разходите из археологическия парк и посетите параклиса, спокойно можете да се отдадете на спорт, забавления и да тествате волята, силата и силата на характера си. Точно тази площадка е онова местенце, за което ви споменах, че ни дава избор дали да играем с децата или да си почиваме, докато те съсредоточено се борят с поредното препятствие!

11 13 14

Между двата края на хълма, върху който е разположен този комплекс, има и заведение, което ще ви нахрани. А ако искате сами да приготвите обяда си, можете спокойно да се възползвате от едно от многото барекюта, направени под огромен навес за удобство на всички, решили да се порадват на природата, хубавото време и местността.

15 17

Чавдар и околностите му предлагат за всеки по нещо в пълния смисъл на това словосъчетание. И когато се оказва, че не си имал спокоен, свободен уикенд от Коледа до началото на месец април на следващата година, грабиш от всичко по много – и от слънцето, и от гледката, и от компанията, и от обстановката в селцето, и от радостните гласове на нашите си деца, че дори и от въздуха!

18 19 20 22 23

За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!