7 неща, които не знаете за Рим

Преди да планирате пътуване до столицата на Италия, вижте тези съвети, хитрости и изумителни факти

Да посетиш Рим означава точно толкова да попиеш начина на живот на италианците, колкото и да разгледаш епични паметници и руини. Най-добрият начин да се потопиш в този град е да му позволиш да остави отпечатък в душата ти – тук шедьовър, там фонтан, а между тях – няколко бутилки вино. Проверихме в историята на изкуството и при Симона Палмисано – второ поколение римлянка, и нейните „Разходки в Италия“ за съвети и тайни как да погледнеш „Вечния град“ през очите на местните.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

1. Никога не пиеш капучино след закуска

cornetto-cappuccino-rome-italy

Антонини е мястото, където отивате за домашно Кантонето (на снимката) – местният фаворит, който наподобява кроасан. Ако е слънчево, седнете във вътрешния двор на кафенето и се насладете на гледката към озеленената Тибър. А ако се вгледате внимателно, можете да видите и Олтара на мира. За тези от вас, които не се притесняват от някоя и друга допълнителна калорийка, е Маритозо Кон Пана – сладкиш, пълен със сметана. За да го опитате в целия му блясък, отидете в Пастицерия Рикоми, в близост до базиликата „Св. Петър“. Направете всичко възможно, за да се насладите на сутрешното си капучино, защото да си поръчате едно след закуска е голям гаф в Рим.

2. Всъщност има изключителни музеи, в които няма тълпи от посетители

national-roman-museum-rome-italy

Изкуството е навсякъде в Рим. Толкова е много, че Палмисано се шегува, че „можеш да го усетиш дори в пукнатините на стените“. Националният музей на Рим впечатлява и без навалицата. Той пази една от най-пълните колекции от древноримското изкуството в света. В близост до спирка Термини, музеят се отличава с величествените си фрески и бронзови статуи, Boxer and Prince от 1-ви век пр. Хр., както и мозайки, бижута, монети и мраморни статуи на божества и императори. Посещението на музея включва и вход към други три изключителни места – Дворецът Алтемс, Криптата Балби и Баните на Диоклециан, които са наблизо.

3. Съвсем нормално е да закусваш с пица

pizza-711670_1280

Най-вероятно ще усетите аромата на бялата пица, която се пече, още преди да сте я зърнали. Обикновената пица се прави само с морска сол и зехтин и се продава на грамаж. В по-голямата си част пекарните правят пица цяла сутрин. Когато става дума за най-добрата бяла пица в града, Форно Кампо Де Фиори, Роскиоли и Колапичиони са претендентите, които предлагат баланса между хрупкава коричка отвън и меко и ароматно тесто по средата.

4. Всеки ден по обяд се чува изстрел от оръдие

rome

Малко са местата в Рим, които имат по-добра панорамна гледка, от площад Гарибалди на хълма Джаниколи. Всеки ден по обяд се чува изстрел от оръдие по посока на Тибър. Това е традиция от 19 век насам – изстрелът отбелязва точния час и дава сигнал на всички камбани в града да започнат своя звън.

5. Мадона е навсякъде

madonella-rome-italy

Изображения и олтари на Мадона (не на поп звездата, разбира се, а на Дева Мария) може да намерите из цял Рим. Всички римляни са чували за Мадонелите (малките Мадони) и се отнасят с уважение към тях, независимо дали са религиозни или не. В момента могат да се преброят около 500 такива. Обикновено поставени на ъглите на сградите, Мадонелите са изработени в различни вариации – от мозайка, от мрамор, някои от тях имат и вази за цветя и свещи. В миналото към Мадонелите задължително са се поставяли свещници, с цел улиците през нощта да бъдат осветявани.

6. Съвсем нормално е да пиеш вода от уличните чешми

nasoni-fountain-rome-italy

Също като калдъръма, многобройните църкви и пастата Карбонара, чугунените чешми са институция в Рим. Те могат да бъдат видени из целия град на почти всеки ъгъл. Римляните смятат за едно от най-големите богатства на града си, че водата е чиста и богата на калций. Най-лесният начин да пиете вода от този тип чешми е да запушите края на кранчето с пръст, което отвежда струята вода нагоре през малката дупка в горната част.

7. Римската пица не е за дъвчене

wood-fired-pizza-rome-italy

За разлика от неаполитанската пица, която има по-дебела коричка, тази в Рим е тънка и хрупкава и Палмисано не би я приела по друг начин. Пицариите, които тя препоръчва, са „Монтекарло“ и „Бафето“, които са в близост до площад Навона, пицария „Ай Марми“ в квартал Трастевере и Гиакомели в близост до Ватикана, квартал Прати – любимо нейно място от детството. Не се притеснявайте, ако коричката е препечена – това удоволствието!

Източник: CNT
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!