Екскурзия до Италия: 10 фантастични забележителности, които да видите

Като родно място на Римската империя и Ренесанса, не е изненадващо, че Италия e изключително богата на шедьоври на изкуството и архитектурата. В тази страна има повече културни обекти на ЮНЕСКО за световно наследство в сравнение с всяка друга страна в света.

Но най-добрите атракции на Италия за туристите не са само изкуство и архитектура; страната е благословена с природни богатства, сред които езера, планини и брегова ивица, които ѝ придават изключителна атрактивност и чар. Бихте могли да планирате цял маршрут, вдъхновен само от музеите и катедралите в Италия, или да посетите езерото Комо или Венеция за няколко дни, които определено няма да ви стигнат. И ще искате да се връщате там отново и отново.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Всъщност повечето туристи, които посещават за първи път Италия, предпочитат да видят най-известните забележителности в няколко различни града. Атракциите, за които ще ви разкажем на следващите редове, са емблематични за екскурзия в италия, изкуство, архитектура, зашеметяващи пейзажи и история, както и предоставят възможности за невероятен кулинарен туризъм. 

Средиземноморска страна с римски руини, канали на Венеция, ренесансови шедьоври, много вино, паста и пица – това е Италия в едно изречение. Но ако не ви е достатъчно, останете с нас до края, за да научите кои са десетте фантастични забележителности в Италия, които трябва да видите.

Най-добрите места за екскурзия в Италия

 

Колизеумът

colosseum

Този огромен амфитеатър, най-големият по рода си, строен някога от Римската империя и най-голямата от техните оцелели конструкции, остава модел за спортни съоръжения до наши дни. Построен от Веспасиан през 72 г. сл. н. е., той е бил място за публични спектакли и шоута – дори имитация на морски битки. Дървеният под с размери 83 на 48 метра е покривал два допълнителни подземни етажа с тунели, стаи, клетки и проходи, които са осигурявали място за гладиатори, работници, диви животни и складове.

Днес структурата е в ярък контраст със съвременното развитие, което я заобикаля и е видно напомняне за древните времена и невероятната история на Рим.

Адрес: Piazza del Colosseo, 1, 00184 Roma RM, Италия

Фонтанът Треви

fountain di trevi

Фонтанът Треви е фонтан от 18-ти век в квартал Треви в Рим, Италия, проектиран от италианския архитект Никола Салви и завършен от Джузепе Панини и няколко други. С височина 26,3 метра и ширина 49,15 метра, той е най-големият бароков фонтан в града и един от най-известните фонтани в света. Фонтанът се появява в няколко филма, включително Римска ваканция; Три монети във фонтана; Класиката на Федерико Фелини, La Dolce Vita; Сабрина отива в Рим; и филмът на Лизи Макгуайър.

Адрес: Piazza di Trevi, 00187 Roma RM, Италия

Флорентинската катедрала

Флорентинската катедрала

Считана за една от най-хубавите катедрали в света, Дуомо Санта Мария дел Фиоре или катедралата Санта Мария дел Фиоре доминира над силуета на Флоренция. Построена е в готически стил по проект на Арнолфо ди Камбио и е структурно завършена до 1436 г., като куполът е проектиран от Филипо Брунелески. Екстериорът на базиликата е облицован с полихромни мраморни панели в различни нюанси на зелено и розово, оградени с бяло, и има сложна фасада от 19-ти век в готически стил от Емилио Де Фабрис. 

Катедралният комплекс на Пиаца дел Дуомо включва Баптистерия и Кампанилата на Джото. Тези три сгради са част от обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, обхващащ историческия център на Флоренция и са основна туристическа атракция на Тоскана. Базиликата е една от най-големите църкви в Италия и до разработването на нови структурни материали в модерната епоха, куполът е бил най-големият в света. Той остава най-големият тухлен купол, строен някога.

Пантеонът 

Пантеонът 

Пантеонът е бивш римски храм и от 609 г. сл. н. е. католическа църква в Рим, Италия, на мястото на по-ранен храм, поръчан от Марк Агрипа по време на управлението на Август. Той е възстановен от император Адриан и вероятно е посветен на ок. 126 г. сл. Хр. 

Сградата е цилиндрична с портик от големи гранитни коринтски колони под фронтон. Правоъгълен вестибюл свързва верандата с ротондата, която е под касетиран бетонен купол, с централен отвор към небето. Почти две хиляди години след като е построен, куполът на Пантеона все още е най-големият купол от неармиран бетон в света.

Адрес: Piazza della Rotonda, 00186 Roma RM, Италия

Миланската катедрала

Миланската катедрала

Миланската катедрала (Duomo di Milano) е катедралната църква в Милано, Ломбардия, Италия. Посветена на Рождеството на Света Богородица, тя е седалище на архиепископа на Милано. Завършването на катедралата отнема близо шест века: строителството започва през 1386 г., а последните детайли са завършени през 1965 г. Това е най-голямата църква в Италианската република – по-голямата базилика Свети Петър се намира в щата Ватикана, суверенна държава.

Адрес: Piazza del Duomo, 20122 Milano MI, Италия

Римският форум

Римският форум

Римският форум, известен също с латинското си име Forum Romanum, е правоъгълен форум, заобиколен от руините на няколко важни древни правителствени сгради в центъра на град Рим. Гражданите на древния град наричат ​​това пространство, първоначално пазар, като Forum Magnum или просто Forum. В продължение на векове Форумът е бил център на ежедневния живот в Рим: място на триумфални шествия и избори; мястото за публични речи, наказателни процеси и гладиаторски мачове; и ядрото на търговските дела. Гъмжащото сърце на древен Рим, то е наричано най-известното място за срещи в света и в цялата история. Разположен в малката долина между Палатинските и Капитолийските хълмове, форумът днес е разпръсната руина от архитектурни фрагменти и периодични археологически разкопки, привличащи 4,5 милиона посетители годишно.

Адрес: Via della Salara Vecchia, 5/6, 00186 Roma RM, Италия 

Помпей и Везувий

Помпей и Везувий
Помпей и Везувий

Все още димящият вулкан на планината Везувий гледа отвисоко към останките на града, който унищожава през 79 г. сл. н. е. Но същото изригване запазва и много от съкровищата на изкуството на града: фрески, мозайки и скулптури, които са били обвити от лавата, докато изстива.

Няколко века разкопки са разкрили останки от къщи, пазари, бани, храмове, театри, улици. Посетителите могат да обиколят мястото, да се разходят по старите улици, белязани от следите на колесниците, и да видят инженерството, използвано от римляните преди повече от 2000 години.

Адрес: Помпей, град Неапол, Кампания, Италия

Наклонената кула в Пиза

pisa tower

Наклонената кула в Пиза всъщност е само една от многото атракции в град Пиза, но нейната слава, придобита от нейния недостатък, е световноизвестна. Работата по кулата започва през 1100 г. и потъването, което води до наклона, започва по времето, когато кулата достига третия етаж. Преди реставрационните работи през 90-те години на миналия век се предвиждаше да се събори до 2000 г. Днес посетителите могат да се изкачат по стълбите на кулата за страхотна гледка към града. Наклонената кула, известна още като La Torre Pendete, се издига на Piazza del Duomo.

Адрес: Piazza del Duomo, 56126 Pisa PI, Италия

Сикстинската капела

Сикстинската капела е параклис в Апостолическия дворец във Ватикана и официалната резиденция на папата. Първоначално известен като Cappella Magna, параклисът носи името си от папа Сикст IV, който го е построил между 1473 и 1481 г. Оттогава параклисът служи като място както за религиозна, така и за служебна папска дейност. Днес това е мястото на папския конклав, процесът, чрез който се избира нов папа. 

Славата на Сикстинската капела се дължи главно на стенописите, които украсяват интериора, най-вече тавана на Сикстинската капела и Страшния съд, и двете от Микеланджело. По време на управлението на Сикст IV, екип от ренесансови художници, включващ Сандро Ботичели, Пиетро Перуджино, Пинтурикио, Доменико Гирландайо и Козимо Росели, създава серия от фрески, изобразяващи живота на Моисей и живота на Христос,

Адрес: 00120 Ватикана

Крайбрежието на Амалфи

amalfi

Крайбрежието на Амалфи е брегова ивица в Южна Италия с изглед към Тиренско море и залива на Салерно. Намира се на юг от Сорентинския полуостров и на север от брега на Чилентан. Известно в цял свят със своя средиземноморски пейзаж и природно разнообразие, крайбрежието е кръстено на град Амалфи, който съставлява основния му исторически и политически център. Амалфи е все по-популярна дестинация и атракция за европейците от висшата класа от 18-ти век насам, когато е била честа спирка на техните големи обиколки. Привличайки международни туристи от всякакъв клас всяка година, крайбрежието на Амалфи е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1997 г.

 

За Пътешественик
Идеята за уебсайт, в който да съберем историите и снимките си от пътувания в България и чужбина, се роди спонтанно в един съвсем обикновен работен ден, но се превърна в нещо специално – в страст за целия ни екип.