6 правила за перфектното каяк приключение

 

Обичате ли слънцето, морето и приключенията? Ако да, значи трябва поне веднъж да отидете на пътешествие, което включва каране на каяк. Ние го направихме благодарение на Tripsy Club, който ни отведе до остров Лефкада в Гърция – изживяването беше незабравимо! И вече от личен опит можем да споделим с вас няколко правила как да си изкарате и вие готино, когато решите да пробвате каякинг!

1. Планирайте добре маршрута си

Да се качиш на каяка и да се впуснеш в приключение е невероятно и ти дава възможност да изследваш заливи, острови, пещери и какво ли още не по съвсем различен начин. Обикновено повечето хора свързват каяка с язовири или реки, но той е идеално плавателно средство и за море. Разбира се, не навсякъде е подходящо да се кара каяк. За нашето приключение избрахме Йонийско море и по конкретно остров Лефкада. Той предоставя чудесни условия за каякинг и е една от световно признатите и обичани каякарски дестинации. Така е не само защото морето е спокойно и благоприятно за такъв спорт, но и защото е божествено красиво, с кристално чисти води и множество интересни места за изследване: малки острови, очарователни заливи, вълнуващи пещери… Така че преди да тръгнете, проучете добре дестинацията, която сте избрали, и си начертайте маршрута и забележителностите, които искате да видите

IMG_5442

2. Мислете първо за безопасността

Тъй като всички бяхме начинаещи и за първи път се качваме на каяк, се бяхме погрижили за безопасността си – пътувахме с двама инструктора с дългогодишен опит в каякинга, които бяха неотлъчно с нас, планираха маршрута ни, грижеха се за сигурността ни във водата и реагираха мигновено, когато някой се обърнеше или имаше нужда от помощ.

3. Подгответе се добре

Има три неща, които са абсолютно задължителни, ако се впускате в целодневно приключение с каяка: достатъчно количество вода (поне 1,5-2 литра на човек), шапка и масло против изгаряне. Без тях не си и мислете да тръгнете, защото цял ден ще сте на открито под слънцето. Други важни неща са храна или пари, ако сте предвидили места за спиране, където може да седнете и да хапнете. Дори да е така, ви препоръчваме винаги да разполагате с нещо под ръка за ядене, защото при цял ден гребане огладнявате и е хубаво да имате запаси за всеки случай. Други неща, които е добре да помислите да вземете: дрехи (1-2 тениски, за да се предпазите от изгаряне или ако искате да се преоблечете със сухи дрехи), слънчеви очила, джапанки или обувки за плуване (специално за Гърция ви ги препоръчваме, понеже е пълно с морски таралежи, а и скалите са остри), кърпа за плаж, сгъваем нож, ръкавици за гребане.

IMG_5495

4. Винаги проверявайте прогнозата за времето

Преди да влезете в морето се информирайте за прогнозата за времето, състоянието на морето, течения, вълнения и т.н. (най-добре от повече от един източник). Разбира се, дори и при идеална прогноза природата винаги може да ви изненада, както се случи и с нас в един от дните. Излязоха вълни привечер и прибирането ни към вкъщи се превърна в истинско приключение. Важното в такива случаи е да запазите спокойствие и да се доверите на водачите си.

IMG_5484

5. Съберете подходящата компания

Разбира се, най-важната съставка за перфектната каяк ваканция (както и за всяка друга ваканция 🙂 ) е правилната компания. Оказа се, че приятелите ни от Tripsy Club са събрали само супер готини хора на пътешествието и това беше главната причина да си изкараме толкова яко!

IMG_5446

6. Внимавайте с техниката

В днешно време не отиваме никъде без телефоните си и един куп друга техника, но ако нямате водоустойчив телефон (което също не винаги е гаранция, че ще оцелее), помислете дали ви е толкова важно да го вземете със себе си. По време на нашето каяк приключение, въпреки предварителната подготовка със специални чанти и кейсове за вода, успяхме да наводним 2 телефона и една професионална камера. Затова най-добрият съвет, който можем да ви дадем, е да си вземете един подводен фотоапарат за снимки и да не се ангажиране с носенето на друга техника.

IMG_5841

 

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!