25 невероятни места, на които е сниман хитовият сериал „Игра на тронове“

След края на 5-тия сезон на поредицата, завладяла света, вероятно „Игра на тронове“ сериозно ви липсва. А ако сте сред малкото, които все още не са попаднали под магията на определения като най-успешен сериал на всички времена, то може би тази статия ще ви подтикне да му дадете шанс. Нека ви разведем из някои от най-интересните дестинации и красиви места, на които операторите, актьорите и режисьорите са сътворили своята спираща дъха история.

Испания


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

1. Дворецът в Севиля (Водните градини на Дорн)

1sevilla-seville-real-alcazar-gardens-andalucia-andalusia-spain-92048447

Само до преди 5 века дом на католическите монарси, а преди това на халифите, които го построяват, Дворецът в Севиля е използван в сериала като резиденция на дома Мартел. Сред тази прелестна архитектура екипът на „Игра на тронове“ открива перфектното място, което да подслони пясъчните змии, Доран Мартел и една малка „лъвица“, и на което да бъдат развети флаговете с меч и слънце.

2. Арената за корида в Осуна, Севиля (Арената на Мийрин)

2plaza-de-toros_2_editorial_use_only_andalucia.org_

Тази арена за корида става част от една от най-ключовите сцени за целия 5-ти сезон – срещата между Денерис и Тирион. Така част от Осуна и испанските традиции се пренася някъде далеч из пясъците на Мийрин.

3. Римският мост в Корбода, Андалусия (Дългият мост на Волантис)

3cordoba-spain-old-roman-bridge-over-guadalquivir-river-andalucia-andalusia-517401559

Заменило някогашния дървен мост преди повече от 2000 години, това постижение на римската архитектура стана част от тази на Волантис, а няколкото камери и дронове допринесоха да изглежда дори по-мащабен, отколкото е.

Мароко

4. Айт Бен Хадду (Юнкай и Пентос)

4marrakesh_ait_benhaddou_kasbah_desert_morocco_680_0

Бил част от множество продукции на Холивуд, разположен сред жаркото слънце и заобикалящите пясъци, Айт Бен Хадду е превърнат в най-малкия, а после и в най-големия сред градовете на робовладелците.

5. Есауира (Ащапор)

5essaouira_morocco_marrakech_port_sea_boats_680_0

Този хипарско-рокерски рай, който е приютявал звезди като Джими Хендрикс, оживя на екран, превръщайки се в поредния град на тиранията.

6.Atlas Corporation Studios, Уарзазат

6atlas_studios_quarzazate_680

Най-голямото по размери филмово студио в света, разположено сред пустинята в близост до града Уарзазат. Интересно е, че е популярна туристическа дестинация поради факта, че много от декорите все още си стоят, а студиото е приютявало много популярни филми, сред които Гладиатор и Астерикс и Обеликс: Мисия Клеопатра.

Исландия

7. Grjótagjá (,,Любовното гнездо“ на Джон и Игритт)

7grjotagj_iceland_680

Една от най-обсъжданите любовни истории, една от най-красивите пещери с извор в нея… какво повече можем да добавим, освен ,,You know nothing, John Snow!”.

8. Dimmuborgir (Лагерът на диваците)

8dimmuborgir_iceland_680

Какво по-добро място за лагера на Манс Райдър? Според исландските легенди тези причудливи скали са свързани с ада, а в същото време мястото е населявано от тролове, които се маскират като Дядо Коледа.

9. Vatnajökull (На север от Стената)

9vatnajokull_iceland_680

Тази огромна бяла шир всъщност образува най-големия ледник в Европа, част също и от най-големия национален парк на стария континент.

Хърватия

10. Дубровник (Кралски Чертог)

10panorama_1_old_town_dubrovnik_680_dubrovnik_tourism_board

Макар и не всички сгради от сериала, които са в Кралски Чертог, да са локализирани в Дубровник, градът е почти копие на фантазията на Мартин. Заобиколен с каменна стена и разположен на скала насред водата, Дубровник се превърна в прекрасното превъплъщение на сърцето на Весторос.

11. Кулата Минчета (Къщата на Неумиращите)

11-019_i.brautovic_zubato_sunce_minceta_tower_680_dubrovnik_tourist_board

Интересен е фактът, че Кулата Минчета всъщност се намира в Дубровник, което прави мита за ,,Къщата на Неумиращите“ интересно ,,позициониран‘‘, ако можем да се изразим така. Но едно е ясно – това градче в Хърватия трябва да бъде част от пътешествията ни!

12. Крепост Ловрйенац (Червеният замък)

12-003_i.brautovic_lovrijenac_i_pile_fortress_lovrijenac_680_dubrovnik_tourist_board

Сърцето на Кралски Чертог, домът на крале и кралици, мястото, на което всички играят ,,играта на тронове‘‘ – а в реалния свят, просто една крепост, близо до Дубровник, на чийто вход пише ,,Свободата не се продава дори за цялото злато на света!“

13. Локрум (Карт)

13-lokrum_680

Този удивителен зелен остров, на който липсва пясък, в сериала е превърнат в ,,кралицата на всички градове‘‘ – Карт.

14. Дендрариума Трстено

14-trsteno_arboretum_680

Ако се чудите къде в сериала можете да видите това уникално място, нека просто ви кажем, че то предлага разходка из градините на Кралски Чертог. И все пак внимавайте, пълно е с птички, а някои от тях могат и да пеят за това, което виждат

15. Шибеник (Браавос)

15-croatia-sibenik-harbor-465911983

Този античен град, пазен от цели четири крепости, днес приютява сред старинната си архитектура сгради като Желязната Банка на Браавос и Храмът на Многоликия Бог.

16. Крепостта Клис

16-klis-fortress-split-croatia-101148776

Една неизвестна крепост в Хърватия, която бе основно място за заснемането на немалка част от сцените с Денерис в Мийрин и ключовия сблъсък между „освободените“ и доскорошните им господари.

Северна Ирландия

17. Горският парк Толимор (Горите на Севера)

17-tollymore_forest_park_northern_ireland_680

Невероятна природа, разстлана на над 600 хектара – това е мястото, в което Старите Богове все още властват, разхождат се бели бродници и вълчища, а Рамзи Болтън обича да ловува.

18. Замъкът Уард (Зимен Хребет)

18-castleward_northern_ireland_680_castle_ward

Смесица между готическата и класическата архитектури, с площ от над 820 хектара, използван като земите на Зимен Хребет, това е замъкът Уард.

19. Храмът Мусенден и плажът под него (Плажът на Драконов Камък)

19-mussenden_temple_downhill_beach_northern_ireland_680

Красивата 11-километрова златиста пясъчна ивица бе използва в сериала за изгаряне на ,,лъжебоговете“ и издигане на Станис Баратеон като Азор Ахай.

20. Murlough Bay (Железните острови)

20-murlough_bay_antrim_northern_ireland_680

Разкриващо една от най-красивите гледки в Ирландия – безкрайна морска шир и издържалите теста на времето скали, това е мястото, където царуват Удавеният бог, солта и желязото.

Малта

21. Лазурният Прозорец (сватбата на Денерис и Кал Дрого)

21-azure_window_malta_by_giovanni_maroni_viewingmalta.com_680

Дестинация, позната на всички фенове на скуба дайвинга, 50-метровата варовикова арка, наричана Лазурния Прозорец, бе мястото, където Кал Дрого взе за своя жена Денерис Таргариен, Родената в буря. Но дори извън стойността му като част от ,,Игра на тронове“, това е едно от местата, които задължително трябва да посетите, ако още не сте го сторили.

22. Дворът на двореца Вердала (Имението на Илирио Мопатис)

22-buskett_with_verdala_palace_view_copyright_viewingmalta.com_680

Макар и далеч не централен персонаж, това е един от хората, които са направили най-силните ходове в ,,играта на тронове‘‘ до този момент. А тук е разположено и неговото имение, в същия леко ориенталски стил. Интересен е фактът, че на същото място Наполеон Бонапарт е бил държан като военнопленник.

23. Крепостта Маноел (Великата Септа)

23-fort_manoel_malta_by_mike_watson_photography_viewingmalta.com_680

Някога построена от рицарите на Малта, тази крепост бе мястото, където Джофри Баратеон започна войната на петте кралства, обезглавявайки Нед Старк.

24. Дворецът Сан Антон (Червения Замък)

24-san_anton_palace_malta_680

Заобиколен от частни и публични градини и резиденция на монарха на Малта, дворецът Сан Антон е поредното място, което в сериала е презентирано като Червения Замък – една от сградите, в която трябва да спиш с отворени очи.

25. Фортът Сант Аджело (Тъмницата на Червения Замък)

25-fort_st._angelo_malta_by_mario_galea_viewingmalta.com_680

Подземните тунели на тази крепост в град Биргу, чийто произход е неустановен до днес, са били използвани за пресъздаване на тъмницата от Червения Замък.

Източник: skyscanner
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!