20 живописни коледни дестинации

Декември е. Времето навън почти започна да прилича на зима. Календарът отброява оставащите дни до един от най-големите празници, отбелязван и обичан от всички по света. Коледа не е просто празник. Коледа е магия, вълшебство, топлина. Коледа е онова време от годината, когато усмивките по лицата ни се показват дори и без видима причина. Разменяме си подаръци, разменяме си обич, разменяме си приятелство и доброта. Задължителни са светещата елха, красивата украса, доброто настроение и вкусният аромат на Коледа. Аромат на канела, на вино, на сладки, на домашни гозби и на уют. Да създадеш този празник не е лесно. А да го пресъздадеш за хилядите хора в твоя град – още по-малко. Насладете се на следващите няколко живописни снимки, които надяваме се, ще успеят да ви донесат поне частица от коледния дух.

20. Копенхаген, Дания


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

01

Една от най-оживените и достъпни скандинавски столици. Малък и приветлив, градът е мястото, на което хората сами определят темпото на предколедната си треска. Градският парк Тиволи се трансформира в половин милион светлини и хиляди коледни дръвчета, които създават невероятна празнична среда и атмосфера.

19. Дъблин, Ирландия

02

Може би е клише, но забавлението нахлува в Дъблин през декември. Улиците на града са пропити с неудържимо усещане за празнично настроение. Коледа се празнува с огромна радост и удоволствие, със светлините на ледените пързалки и коледните песни в катедралата Сейнт Патрик.

18. Залцбург, Австрия

03

За мнозина Залцбург е емблема на Австрия – най-доброто от бароковата архитектура, субалпийска природа и музикалното наследство на Моцарт. Празничният му пазар е малък и съкровен, а заснежената обстановка носи още по-голяма привлекателност.

17. Нюрнберг, Германия

04

Нюрнберг е изключително известен със своя Коледен базар, който се състои от около 180 сергии, почти накичулени една върху друга на централния площад. Всички сергии са окичени с играчки, дранкулки, лакомства и много други вкусотии. Базарът е изключително пленителен след залез слънце.

16. Ню Йорк, САЩ

05

Градът, който никога не спи, неизбежно следва правилата, когато става дума за Коледа. От гигантското коледно дърво пред Рокфелер Център, величествените светлини и украсените витрини на магазините. Декември в Голямата ябълка е вълшебство.

15. Берлин, Германия

06

И германската столица не разполага с по-малко от 50 коледни пазара всяка година, разпръснати из всички краища и точки на града. Ако светлините и комерсиализма ви дойдат в повече, винаги можете да се насладите на хилядите музеи и културни прояви.

14. Рим, Италия

07

Едно изключително древно място, изпълнено с над 2000 години история, Рим може да ви хване в капан за месец и пак ще си мислите, че не сте видяли достатъчно. И все пак, това е много повече от един музей на открито – култура, храна и хора, които допълват модерния и оживен град. Вярата и традициитетук играят ключова роля в отбелязването на Коледа. И едва ли има по-подходящо място на планетата, на което да присъствате на литургията в полунощ на Рождество Христово.

13. Лапландия, Финландия

001-8

И нека мечтите се сбъднат сега – и на малки, и на големите, които отказват да пораснат. Родният град на дядо Коледа е задължителен за всеки, който все още вярва в магията на Коледа. Разбира се, селището на дядо Коледа и Санта парк предлагат много забавления, но и в близкото Рованиеми многобройните изкушения няма да ви подминат.

12. Единбург, Шотландия

09

Столицата на Шотландия е космополитен културно-исторически град. Обстановката е поразителна – кацнал върху серия от застинали вулкани и скални зъбери, които се издигат в пейзажа на Лотианс. Дори и Коледа тук се прави със стил.

11. Монреал, Канада

10

Вторият по големина град в Канада е географски най-близо до европейското крайбрежие. Това е едно вълшебно място по това време на годината и завъртането по леда на Patinoire du Bassin Bonsecours е задължително!

10. Хонконг, Китай

11

Източна Азия е най-необичайното място, което не допуска Коледа да премине без фанфари. Небостъргачите са изумително осветени, витрините на магазините бликат от амбалажна хартия, а коледната музика взривява високоговорителите навсякъде из града.

9. Вашингтон, САЩ

12

Въпреки, че може да бъде много студено през зимата, Вашингтон се затопля по душа в предколедния си период. Пътят на мира, довел коледната елха до Белия дом, свети от сутрин до здрач. 56-те дървета, засадени в близост, изобразяват 50те щата, пет територии и окръг Колумбия.

8. Бостън, САЩ

13

Бостън се доближава най-много до Стария свят, като в Новия получава всичко за Коледа. Ще се почувствате сякаш започвате пътуване назад във времето, докато се придвижвате сред осветените улици на града, които ви отвеждат до огромната елха пред Faneuil Hall.

7. Кьолн, Германия

14

Този немски град се гордее с осем различни коледни пазара, разположени от двете страни на река Рейн. Всякакви идеи за подаръци и много Глюхвайн – идеалното място да отпиете от Коледа.

6. Прага, Чехия

15

След 600 години архитектурата е почти недокосната от природни бедствия или от война. Само още няколко други европейски градове могат да се похвалят с това. А Коледа сред всичкото това наследство, е омагьосваща!

5. Рейкявик, Исландия

16

В залозите на дядо Коледа, Исландия ни води с едно на нула, или по-точно с 12. Техният фолклор изобилства от 13 такива герои, известни като Yule Lads, които се показват един по един 13 дни преди Коледа. Посетете Рейкявик и може и вие да срещнете някое джудже.

4. Дрезден, Германия

17

И в Дрезден изобилства от коледни пазари, но само тук има щолен! И то какъв! Съботата преди втората неделя на месеца, огромен щолен преминава парадно по улиците на града, докато достигне градския пазар, където всички започват да похапват от него.

3. Брюж, Белгия

18

Коледа е създадена за Брюж или Брюж за Коледа. Средновековна атмосфера, обичайните светлини, пазари, ледени пързалки и изобилие от коледен чар.

2. Ню Орлеанс, САЩ

19

Коледни круизи, празнични трамваи и блещукащи светлини на забележителностите, които носят изключително настроение и усещане за предстоящия празник.

1. Аспен, САЩ

20

Ако искате бяла Коледа, можете да я имате в най-известния планински ски курорт в Колорадо. Алпийски хижи и уютни места, които ви предлагат да потърсите убежище и празнично настроение.

източник: roughguides
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!