20 любопитни факта за Италия

Неслучайно Италия е една от най-посещаваните държави в света и мечта на всеки турист – комбинацията от прекрасна природа, богато историческо и културно наследство и невероятно вкусна кухня обещава незабравимо изживяване на всеки, който я посети. Независимо дали вече сте били там, или ви предстои да отидете, сигурни сме, че тези 20 факта ще ви бъдат интересни!

1. Името на Италия означава „земя на телета“ и идва от гръцкото „italos“, както е бил наричан първоначално само районът на Калабрия. Племената, които населявали Северна Италия, приели бика за свой символ.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

2. По гъстота на населението Италия е сред първенците в Европа – над 201 души на кв. км. Според последните преброявания в страната живеят повече от 60 милиона човека.

3. Релефът на Италия е преобладаващо планински – 80% от територията й се състои от планини.

italy-66388_1280

4. В Италианските Алпи, на границата с Франция, се намира връх Монблан, който се извисява на 4 807 м. Има спорове дали той е най-високият на Стария континент, но все пак повечето учени приемат, че връх Елбрус в Русия, висок 5642 м, също се намира в Европа, така че за Монблан остава второто място.

5. В Италия има повече земетресения от която и да е друга европейска държава. На територията се намират и няколко действащи вулкана – Етна, Везувий, Вулкано, Стромболи.

the-crater-620206_1280

6. Столицата Рим е най-големият град в Италия и съществува от почти 3 000 години.

7. На територията на Италия се намират две независими държави, най-малките в света: Сан Марино и Ватикана.

8. Ватикана разполага със собствени радио и телевизия, марки, валута и е единствената държава в света, която заключва вратите си през нощта.

Vatican_City

9. Най-старата република в света е Сан Марино, основана през 301 г. Населението й е по-малко от 30 000 човека.

10. Туризмът е от ключово значение за икономиката на Италия, като на него се дължат над 65% от приходите на страната. Годишно Италия посреща около 50 милиона туристи.

venice_darkedinburgh8

11. В Италия са създадени някои от най-популярните сирена в света: моцарела, маскарпоне, пармезан, горгонзола, рикота и др.

mozzarella-660790_1280

12. Италианците държат изключително много на кулинарните си традиции. Когато в Рим е открит първият ресторант от веригата Макдоналдс – през 1986 г., традиционалисти раздават пред него безплатни спагети, за да напомнят на клиентите за местното кулинарно наследство.

13. Виното е на особена почит в Италия – страната е най-големият винопроизводител в света, а средностатистически всеки италианец пие около 60 литра вино годишно.

tuscany-428041_1280

14. Италия е притежател и на още един любопитен рекорд – за държавата с най-голям брой асансьори.

15. Съвременната цигулка е изработена в Италия в началото на 16 век, а най-старата запазена до днес е от 1560 г., дело на Андреа Амати.

16. Въпреки че е британец, Шекспир избира Италия за място на действието в повечето си пиеси.

17. Италия е родината на Европейския Ренесанс.

cathedral-334238_1280

18. Много от най-известните и престижни модни брандове са италиански – Gucci, Giorgio Armani, Prada, Valentino, Ferre, Fendi, Salvatore Ferragamo и др.

19. В Италия се произвеждат едни от най-известните спортни автомобили в света – Lamborghini, Maserati, Ferrari, като немалко от полицейските коли в страната са Lamborghini.

file000354114102

20. В Италия, и по-точно в Тоскана, е открит най-скъпият трюфел в света – той тежи около килограм и половина и е продаден на търг за 333 000 долара.

field-612074_1280

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!