14 малки европейски градчета и селца, които да посетите

Скъпи пътешественици, ясно е, че ще тръгнете на път тази година. Ние бихме искали да допринесем с няколко предложения, като ви представим 14 специални малки европейски градчета и селца, които да посетите тази година.

Наслаждавайте се на 2016 година и пътешествайте лудо! 🙂


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

1. Annecy (Анси), Франция

Анси е идилично градче във френските Алпи, в южната част на Франция, близо до границата с Швейцария. Основан през Средновековието, старият град е прекрасна комбинация от архитектурни стилове, а замъци и катедрали се губят измежду старите пастелни къщи. Можете да плувате в езерото, или да карате колело около него. Мястото предлага също и курсове по делтапланеризъм за тези, които искат да опитат нещо ново.

Annecy-France-1 Annecy-France-2

2. Toledo (Толедо), Испания

Толедо е забележителен средновековен град, разположен на планински връх в централната част на Испания, на 70 км. южно от Мадрид. Наречен „Градът на трите култури”, Толедо е обявен за Световно наследство на ЮНЕСКО, заради своето културно наследство – величественият резултат от историческото съжителство на християни, мюсюлмани и евреи. В могъщия Толедо, построен като крепостен град през Средновековието, има много исторически паметници, джамии и малки църкви, дворци, музеи и средновековни порти.

Toledo-Spain

3. Carcassonne (Каркасон), Франция

Каркасон е напълно запазена средновековна крепост, разположена в южната част на Франция. Известен е със своите 53 наблюдателни кули и двойностенни укрепления, което го прави един от най-големите крепостни градове в света.
Световно културно наследство на ЮНЕСКО, Каркасон перфектно разкрива приключенията от уроците по история в училище. Той също е вдъхновение за много филми и приказки.

Carcassonne-France-1 Carcassonne, France

4. Marvão (Марвао), Португалия

Марвао е красиво селце, обхващащо средновековен замък. Той е разположен само на 15 км. от границата с Испания и предлага 360-градусова гледка към околностите. Самото село е атракция със своята средновековна атмосфера: тесни улички, традиционни варосани къщи и защитни стени.

Marvao-Portugal

5. Sighișoara (Сигишоара), Румъния

Сигишоара е средновековна крепост в Трансилвания, Румъния. Построен от саксонците през 12-ти век, Сигишоара все още е един от най-красивите и запазени средновековни градове в Европа. Той често е сравняван с историческите райони на Прага и Виена със своите стари калдъръмени улички, стръмни стълбища, „усамотени” площади и впечатляващи кули.
Най-интересното в града е Часовниковата кула, превърната в музей на историята. Тя е построена през 13-ти век и е висока 64 метра.

Signisoara_Romania Signisoara_Romania2

6. Mostar (Мостар), Босна и Херцеговина

Мостар е считан за един от градовете с най-голямо етническо разнообразие в страната. Той е известен със своя уникален мост в османски стил, наречен Стари мост (Световно културно наследство на ЮНЕСКО) и обединяващ двете страни на историческия център над река Неретва.

Mostar-Bosnia-and-Herzegovina

7. Rothenburg ob der Tauber (Ротенбург об дер Таубер), Германия

Ротенбург об дер Таубер е една от най-предпочитаните дестинации в района на Бавария, Германия. Намиращ се между Франкфурт и Мюнхен, Ротенбург е добре запазен средновековен стар град. Можете да посетите средновековния център (Altstadt) и неговите баварски къщи, както и Town Hall Tower от 13-ти век, разположена на пазарния площад (Market Square, Marktplatz), центъра на градския живот.

Rothenburg-ob-der-Tauber-Germany

8. Morcote (Моркоте), Швейцария

Моркоте е живописно селце на брега на Лугано – ледниковото езеро в Швейцария. Известно е със своите езера, малки улички със стари патрициански домове и  забележителни архитектурни паметници. През 19-ти век туризмът се превръща в основен отрасъл в селцето и местните жители започват да се интересуват от производство на вино и други занаяти.

Morcote-Switzerland

9. Sintra (Синтра), Португалия

Синтра е очарователно градче с мистично минало и е едно от най-известните и посещавани места в Португалия. Стъпвайки там, ще попаднете в една екзотична и спокойна среда. Определен за Световно наследство на ЮНЕСКО, Синтра е съкровище на португалската култура. Намира се в Природен парк Синтра-Кашкайш, който е пълен с екзотични дървета и редки видове птици.

Sintra-castle

10. Korčula (Корчула), Хърватия

Корчула е исторически укрепен град, разположен на източния бряг на остров Корчула в Адриатическо море, Хърватия. Намиращ се на малък полуостров, градът е защитен от впечатляващи стени, а улиците са направени така, че да позволяват свободната циркулация на въздуха. В Корчула всички улици са тесни, с изключение на Улицата на мислите (Street of Thoughts).

Korcula-croatia

11. Bardejov (Бардейов), Словакия

Бардейов е малък град, известен със своята еклектична архитектура и мултикултурализма. В днешни дни историческият център на града перфектно съхранява своите културни паметници, величествени градски стени и еврейски предградия.

BARDEJOV-Slovakia

12. Broek in Waterland (Брук ин Ватерланд), Холандия

Брук ин Ватерланд е очарователен малък град на 8 км. североизточно от Амстердам, Холандия. Разхождайки се по малките улички и канали, ще усетите типичната стара холандска атмосфера и ще видите малките дървени къщи, боядисани в меки цветове. 80 от тях са в списъка на националните паметници.

Broek-in-Waterland

13. Stein am Rhein (Щайн ам Рейн), Швейцария

Щайн ам Рейн е исторически град, намиращ се по бреговете на река Рейн в Швейцария. Той има невероятен средновековен център, запазил първоначалната си архитектура през вековете. В градът има редица уникални сгради, които са включени в Швейцарските обекти с национално значение. Една разходка из малките улички ще ви накара да усетите тяхното обаяние.

Stein-am-Rhein

14. Reine (Рейн), Норвегия

Рейн, Северна Норвегия, е малко рибарско селище, считано за една от най-красивите дестинации в света. Червените и бели рибарски колиби там са заобиколени от драматичните гранитни върхове на Reinefjorden, разкриващи невероятната природа на островите.

Reine-in-Lofoten-Norway

Е, набелязахте ли си вече няколко местенца? Ние ви пожелаваме да посетите всяко едно от тях през тази година! 🙂

Източник: TOE
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!