"1300 години България" - вълнуваща историческа разходка

Гордост и величественост – това чувстваш, когато посетиш късче история като паметника „1300 години България”, разположен в Шуменското плато, който се извисява над града на 449 м надморска височина. Можете да стигнете с кола или да изкачите 1300-те стъпала до него.

Известен още под името „Създатели на българската държава”, монументът е открит през 1981 г. по повод празника след обявен конкурс. Проектът, който печели е на Крум Дамянов и Иван Славов, архитектите Георги Гечев, Благой Атанасов, художниците Владислав Паскалев, Симеон Венов, а конструктор е инж. Преслав Хаджов.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

640px-Pametnik_na_suzdatelite_na_bg_durjava

Това е една от най-впечатляващите забележителности в областта, кацнала на Дунавската равнина, от която се открива запленяваща гледка към целия град Шумен. Удивителната природа, величествената панорама и уникалната атмосфера оставят неповторимо усещане.

Легендата разказва, че хан Аспарух е забил меча си точно на това място с думите: „Тук ще бъде България!”

Suzdateli_na_bg_durjava_otvutre

Мемориалът пресъздава важни моменти от българската история от VII до Х в. като основаването й, покръстването, създаването на българската азбука, Златния век. Архитектурният комплекс те превежда през една историческа разходка чрез личностите на хан Аспарух, Крум, Омуртаг, Тервел, Борис I, Симеон I, Наум, Ангеларий и Климент, изградени от бетон и запазили историческия дух на своите епохи. Когато и да посетите създателите на българската държава, там винаги ще бъде ветровито, като че ли всеки момент ще се появи хан Аспарух, за да постави отново началото на една величествена страна.

640px-Хан_Крум_и_синове
Снимка: Quovadisbg

На самия връх има 52-метров лъв, който тежи 1000 тона с повече от 2000 елемента от по-тъмен гранит. В основата на монумента през 1979 г. е поставена капсула със завет към идните поколения, защото никога не трябва да забравяме откъде идваме и да ценим нашето историческо богатство.

Choumen_-_Monument_1300_ansСнимка: Yelkrokoyade
За Цветелина Bitter