11 полезни съвета към пътуващите до екзотични дестинации

Мечтаете ли да посетите някоя екзотична дестинация? А може би сте на път да сбъднете тази мечта и вече сте си набелязали място и време? Сигурни сме, че ви очаква вълнуващо изживяване, но е добре покрай еуфорията да се подготвите за това, с което ще се сблъскате там. Надяваме се да ви бъдем полезни с няколко съвета, лично подбрани от най-запалените пътешественици в екипа ни!

1. Проучете дали ви трябват визи и превенция за тропически болести. Някои от ваксинациите не са задължителни, но са препоръчителни и е най-добре да се свържете с личния си лекар или с най-близката Регионална здравна инспекция (РЗИ).

2. Поинтересувайте се каква е местната валута и каква друга валута бихте могли да ползвате, тъй като в някои държави можете да плащате в различни валути.

3. Уважавайте местната култура! Ако посещавате мюсюлманска държава, имайте предвид, че там е прието по-консервативното облекло. Дамите могат да се загърнат с голям ефирен шал или да носят по-дълги дрехи, но от лека материя.

А в будистките държави, например, проява на неуважение е да влезете в храм с обувки, а когато седнете пред статуя на Буда, пръстите на краката ви не трябва да сочат натам.

buda, буда, статуя, вода

4. Избягвайте прояви на интимност на публични места, когато сте сред по-консервативно общество. На някои места хомосексуалните отношения се санкционират.

5. Внимавайте с маймуните 🙂 Казваме го с усмивка, но на немалко места като Югоизточна Азия и Гибралтар, маймуните свободно се разхождат около вас по плажове или в гори. Не забравяйте, че те са доста изпечени крадци и често могат да ви отмъкнат храна, пари или някое бижу.

monkey, маймуна, морков

6. Вземете си аква обувки. Разглеждайки красивите корали и морски таралежи сред кристално сините води можете да си ободете или надраскате стъпалата.

7. Носете си слънцезащитно мляко с висок фактор и репелент против насекоми. В страните, където комарите пренасят малария, имайте предвид, че не е задължително да се заразите при ухапване – комарът може да не носи болестта. Така че без паника!

8. Избягвайте консумацията на вода от чешмата и внимавайте какво ядете. Местното население е свикнало на кухня с по-силни подправки, а често ястията са по-люти.

чушки, люто, червени чушки, зеленчук

9. Винаги е препоръчателно да имате мокри кърпички или антибактериален крем/гел под ръка поради ниската хигиена в много от тези страни.

10. Помнете – пазаренето е проява на добър вкус. Можете да се опитате да намалите цената на сувенирите, които сте избрали за вашите близки. Повечето търговци дори очакват това да се случи.

Друго прието е, ако сте доволни от някоя услуга, да дадете бакшиш. На повчето туристически обекти дори има много деца, които, без да питате, ще ви помогнат и няма да ви оставят на мира, докато не получат пари.

11. Ако попаднете на магазинер, административен служител или сервитьор, които с много бавен темп извършват задълженията си, това не е заради вас – спокойно! Хората по тези географски ширини са свикнали всичко да се случва с много по-бавно темпо, отколкото вие сте свикнали. Това не е необичайно. Настройте се за почивка и спрете на бързате. Няма за къде. Време е за релакс!

plaj, плаж, море, океан, бряг

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!