10 праисторически пещерни рисунки

След посещение на Алтамира, северна Испания и пещерните рисунки там, Пабло Пикасо е възкликнал: „След Алтамира, всичко е упадък!” и не се е шегувал. Това, което се намира в тази пещера, е сред най-великите произведения на изкуството, създавани някога и подобно на всяко такова, осигурява поглед върху начина на мислене на хората, въпреки че е на десетки хиляди години.

10. Пещера Магурата

Пещерата Магура е една от най-големите пещери в България, разположена в северозападната част на страната. Стените й са декорирани от праисторически пещерни рисунки, датиращи от преди 8 000 до 4 000 години. По стените на пещерата са открити повече от 700 рисунки, направени от екскременти от прилепи и изобразяващи ловуване, танцуващи хора, както и голямо разнообразие от животни.

magura

9. Куева де лас Манос

Куева де лас Манос е пещера, която се намира в изолирания район на Патагонския пейзаж, Южна Аржентина. Тя носи името си (Пещерата на ръцете) заради шаблонните очертания на човешки ръце по стените й. Повечето ръце са леви, което предполага, че художниците са държали уред за пръскане с дясната си ръка. За картините се смята, че са създадени преди между 13 000 и 9 500 години. Други изображения, които могат да бъдат видени са на различни животни, както и сцени на лов.

Cave paintings in the Cueva de las Manos, Patagonia, Argentina

8. Бхимбетка

Разположена в централната част на Индия, Бхимбетка съдържа над 600 скални навеси, украсени с праисторически пещерни рисунки, които са основно в червено и бяло, а на места е използвано зелено и жълто. Те обикновено символизират живота на хората, които са живели в пещери. Изобилстват животни като бизони, тигри, лъвове и крокодили. Счита се, че най-старите рисунки са на 12 000 години.

bhimbetka

7. Сера да Капивара

Националният парк Сера да Капивара в североизточна Бразилия е дом на многобройни скални заслони, изрисувани със сцени на ритуали и ловуване, дървета и животни. Някои учени смятат, че най-старите пещерни рисунки в парка са създадени преди 25 000 години. Това обаче се оспорва от няколко генетици, тъй като би могло да доведе до противоречие с общоприетата дата на заселване на човека в Северна и Южна Америка.

serra_da_capivara

6. Лаас Гаал

Лаас Гаал е комплекс от пещери и скални убежища в северозападна Сомалия, които съдържат някои от най-ранните познати скални изкуства в региона на Африканския рог и Африканския континент като цяло. Праисторическите рисунки са между приблизително 11 000 и 5 000 години. Те изобразяват крави в церемониални одежди, придружени от хора, домашни животни и дори жираф. Рисунките са отлично запазени със своите ясни очертания и силни цветове.

laas_gaal

5. Тадрарт Акакус

Тадрарт Акакус е планинска верига в пустинята Сахара на Западна Либия. Районът е известен със своите скални рисунки, датиращи от 12 000 г.пр.н.е. Картините отразяват променящата се среда на пустинята, която преди е имала много по-влажен климат. Преди 9 000 години околностите са били зелени с езера, гори и големи стада от животни, както се вижда в рисунките на жирафи, слонове и щрауси в Тадрарт Акакус.

tadrart_acacus

4. Шове

Шове се намира в южната част на Франция и в него са разположени някои от най-ранните праисторически пещерни рисунки в света. Въз основа на радиовъглеродно датиране, най-старите картини в пещерата може да са до 32 000 години. Пещерата е била открита през 1994 г. от Жан-Мари Шове и неговия екип от спелеолози. Картините съдържат изображения на животни като мамути, коне, лъвове, мечки и носорози.

chauvet_cave

3. Скалните рисунки в Какаду

В разположения в северната територия на Австралия национален парк Какаду, са съсредоточени едни от най-големите аборигенски обекти на изкуството на континента. Тези картини са на възраст от 20 000 години до близкото настояще, въпреки че повечето от тях са на по-малко от 1 500 години. Освен аборигените, изрисувани са също и костите и вътрешните органи на животните.

kakadu

2. Пещера Алтамира

Открита в края на 19-ти век, Алтамира (намираща се в северната част на Испания) е първата пещера, в която са открити праисторически рисунки. Картините са с толкова поразително качество, че научната общност се е съмнявала в тяхната автентичност и дори е обвинила техния откривател Марселино Санс де Саутуола във фалшификация. Много хора не вярват, че праисторическият човек е имал интелектуалния капацитет за да произведе каквото и да е художествено изразяване. Това е било така до 1902 г., когато картините са признати за истински. Образите на коне и бизони, направени от въглен и охра, както и отпечатъците в Алтамира, са сред най-добре запазените пещени рисунки в света.

altamira_cave

1. Картините в Ласко

С псевдоним „Праисторическата Сикстинска капела”, пещерите Ласко са комплекс в югозападната част на Франция, украсени с някои от най-впечатляващите и известни пещерни рисунки в света. Картините Ласко са оценени на 17 000 години. Повечето от тях се намират доста далеч от входа и навярно са създадени с помощта на свещи. Най-известната картина в пещерата е Голямата зала на биковете, в която са изобразени бикове, коне и елени. Един от биковете е дълъг 5,2 метра и е най-голямото животно, открито досега в пещера.
Заради щетите, причинени от твърде големия брой хора, които посещават пещерите, картините Ласко са затворени за постоянно. Френското правителство е построило в близост Ласко ll, където туристите могат да видят копие на оригиналната пещера.

LAscaux

Източник: touropia.com

 

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!