10 от най-опасните храни в света

От екзотични деликатеси до ястия, които се консумират всеки ден в различни краища на Земята – тези странни храни може да изглеждат изкушаващи, но внимавайте с тях: те наистина могат да ви убият!

1. ПЛОД АКИ


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

1-ackee

Този подобен на круша плод се среща най-вече в Ямайка. Преди да опитате дори хапка от него, трябва да се уверите, че е с точната степен на зрялост. Следващата стъпка е аки да бъде нарязан правилно, тъй като само жълтата му вътрешна част е ядлива. Консумацията на останалото ще ви разболее от ямайска болест с повръщане, която може да доведе до пристъпи или дори до фатална хипогликемия.

2. КАСАВА

2-cassava

Тези корени са важен хранителен продукт в Африка и страните от Карибския басейн. В суров вид обаче те са силно отровни, поради съдържащата се в тях циановодородна киселина. Преди консумация Касава трябва да се подложат на термична обработка или да бъдат смлени и добре изсушени.

3. ХАКАРЛ

3-hakarl

Ферментиралата Гренландска акула печели място в класацията, тъй като акулата сама по себе си не е ядлива, когато е прясна. Това се дължи на високото съдържание на пикочна киселина и триметиламиниев оксид – веществото, на което се дължи специфичната миризма на развалена морска храна. Ястието е готово за консумация след специален ферментационен процес и няколко месеца сушене в последствие.

4. КАСУ МАРЗУ

4-casu-mazru

Касу Марзу (в превод „гнило сирене“) е сирене, направено от овче мляко и е изключително популярно на италианския остров Сардиния. Ако се чудите защо попада в тази класация – отговорът е: в неговия състав има хиляди ларви. Сиренето се яде, само ако те са живи, защото когато умрат става опасно за консумация.

5. САН НАК ДЖИ

5-sannakji-1

Говорейки за храна, която още е жива – традиционното Южнокорейски ястие Сан Нак Джи (суров малък октопод) също намира място в тази класация. Причината – макар и разчленен, много от неговите пипала все още мърдат и със сигурност биха използвали вендузите си, когато се опитате да ги преглътнете!

6. СУРОВО КАШУ

6-raw-cashews

Освен ако нямате алергия, вероятно не би ви хрумнало да се тревожите от консумацията на сурово кашу. Трябва обаче да знаете, че черупката му съдържа вид смола, която е силен алерген – близка по химичен състав до урушиола в отровния бръшлян. Как тогава в магазина ни продават сурово кашу? Истината е, че нагряването разрушава токсина, така че сурови ядки кашу всъщност не достигат до пазара. Тези, които ядем като сурови, са парени.

7. ПЛОД ОТ БЪЗ

7-elderberries

Странно, нали? Дребните му плодчета често се добавят във фиточайовете, сладката и десертите. Само че, подобно на плода Аки, Черният бъз трябва да се консумира само добре узрял, тъй като в недоузрелите плодове може да се съдържа цианид.

8. ГИГАНТСКА ЖАБА BULLFROG

8-african-bullfrog

Тази жаба е деликатес в Намибия, но трябва да се консумира „след третия дъжд“ или когато жабите започнат да квакат и да се размножават. В противен случай рискувате да си причините бъбречна недостатъчност, която местните наричат ошитеката.

9. КЪРВАВИ МИДИ

9-blood-clams

Ето и една храна, от която лесно може да хванете хепатит! Въпреки че кървавите миди са считани за един от вкусните китайски деликатеси, начинът на приготвянето им включва бързо варене, което оставя много вируси и бактерии, в това число хепатит A, E, тиф и дизентерия.

10. ФУГУ

10-fugu

Фугу е едно от най-прочутите ястия в японската кухня. Приготвя се от едноименните отровни риби и е смъртоносно, ако не се сготви правилно. Рибата Фугу съдържа тетродотоксин във вътрешните си органи и в кожата. В малки количества отровата има наркотичен ефект и причинява специално усещане, наподобяващо гъделичкане и леко изтръпване, който трае до 15 секунди след поглъщането. Ако обаче усещането продължи по-дълго – считайте се за пътник, защото противоотрова няма. Поради тази причина правото да го приготвят имат само специално лицензирани готвачи.

Снимки: CNT

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!