10 места, които трябва да посетите, преди да изчезнат

Мислите къде да бъде следващото ви пътешествие? Имаме предложение: вземете предвид и факта, че някои от най-красивите и уникални места по света се променят. Някои от тях може да загубят чара си, а други – направо да изчезнат. Не е лошо да го имаме предвид, нали? Ето 10 такива места, като за някои сме сигурни, че ще се изненадате… Побързайте, докато не е късно!

1. Ледникът на върха на планината Килиманджаро, Танзания

1Kilimanjaro


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Килиманджаро е най-високата планина в Африка и една от най-известните в света – не само заради популярния разказ на Ърнест Хемингуей „Снеговете на Килиманджаро“, но и заради ледника на върха. Той е остатък от огромна ледена шапка, която някога е покривала Килиманджаро, но с всяка изминала година става все по-малък и прогнозите са, че в близко бъдеще ще изчезне напълно.

2. Малдивите

2Male_the_maldives

Малдивите се намират в Индийския океан и се състоят от 1102 острова – но въпреки това са най-малката азиатска държава и като територия, и като население. Малдивите са и най-ниската страна в света – средното надморско равнище е едва метър и половина, което поставя прелестните острови пред огромен риск заради покачването на морското равнище в световен мащаб. Ако искате да се насладите на вълшебните плажове на дестинацията, която мнозина смятат за най-романтична на Земята, добре е да не отлагате много.

3. Венеция, Италия

3grand_canal_venice

Още една супер романтична дестинация, за която има опасност да изчезне. Венеция е построена върху 117 острова, разделени от канали и свързани с мостове. През 20 век, поради извличане на подводни води, Венеция започна бавно да потъва. В името на спасението й през 1960 година този процес е забранен, но въпреки това спътникови снимки показват, че красивият град продължава да потъва – с по около 2 мм на година. Венеция страда и от чести наводнения, създадени от високи приливи.

4. Хавана, Куба

4Classic_cars_in_Havana

Куба няма да потъне или да бъде залята от морето, спокойно! Но основният чар на столицата й Хавана – това, че като стъпиш там, сякаш се пренасяш в 60-те години на миналия век, е много вероятно скоро да остане само спомен. Заради политическите промени в страната и все по-затоплящите се отношения със САЩ Хавана вероятно бързо ще поеме по пътя към модернизацията, а класическите сгради и автомобили ще отстъпят място на по-луксозни свои събратя. Така че ако искате да се насладите на Хавана заради магията на отминалите времена, която все още носи, побързайте.

5. Галапагоските острови, Еквадор

5Galapagos_sea_lions

Галапагос е архипелаг от вулканични острови в Тихия океан, който се намира на 926 км западно от Еквадор. Островите и заобикалящите ги води са национален парк и биологичен морски резерват. Те са световноизвестни с огромния брой ендемични видове и са били изследвани от Чарлз Дарвин, което е довело до развитието на неговата теория за еволюцията чрез естествения подбор. Деликатният архипелаг е застрашена от бракониери, от замърсяването и увеличаващия се туризъм, както и от покачването на температурата на морската вода, което може да повреди рифовете.

6. Големият бариерен риф, Австралия

6Great_Barrier_Reef

Разположен край бреговете на Куинсланд, Големият бариерен риф е най-голямата коралова система в света. Съставена е от над 2900 отделни рифове и 900 острова, простира се на над 2600 км и е едно от най-удивителните природни богатства в света. За съжаление, Големият бариерен риф е в опасност: последните проучвания показват, че през последните три десетилетия броят на корали е намалял наполовина поради изменението на климата, замърсяването, човешката дейност (като туризъм и строителство), както и заради разпространението на вид морска звезда, която се храни с корали.

7. Ледник Колумбия, Аляска

7Columbia_Glacier

Макар за един ледник да не е необичайно да се топи, ледникът Колумбия в Аляска го прави много по-бързо. Смята се, че началото на процеса започва през 80-те години на 20 век, като откакто са започнали измерванията му, дължината му е намаляла с почти 17 километра, а дебелината – с 400 метра. През 2001 година ледникът се топи с 30 метра на ден! Като причина за това се посочват промените в климата, които продължават, така че ако искате да се насладите на тази снежна приказка, не се бавете много.

8. Антарктида

8South_Pole

Антарктида е може би най-автентично запазеното място на земята, почти недокоснато от човешката дейност. Или поне до неотдавна беше така. Експедициите до замръзналия континент ставата все повече и по-популярни, ловът и риболовът в района продължават, така че забележителните гледки, които виждаме днес, може би скоро ще останат само спомен.

9. Евърглейдс, Флорида, САЩ

E9verglades_National_Park

Евърглейдс е голяма площ от тропически блата в Южна Флорида. Националният парк Евърглейдс, известен като най-голямото мочурище в света, защитава само 20% от тази невероятна област. Паркът е дом на голямо разнообразие от диви животни: 36 застрашени или защитени видове, 350 вида птици, 300 вида риби, 40 вида бозайници и 50 вида влечуги. Цялата екосистема и естествено им местообитание е заплашена от нарастващото замърсяване в резултат на човешката дейност. Усилията да се спаси Евърглейдс стават все по-големи, но ви препоръчваме да го посетите възможно най-скоро.

10. Северният полюс

10Polar_bears_near_north_pole

Най-северната точка на Земята. За разлика от Южния полюс, който се намира на континента Антарктида, Северният полюс се намира в средата на Северния ледовит океан, на място, където водата почти винаги е замръзнала. Проучванията показват, че през последните десетилетия ледената маса над района на Северния полюс се свива и ледът се топи. Според някои прогнози през 2100 г. на Северния полюс вече няма да има лед. В риск са и полярните мечки, за които става все по-трудно и трудно да ловят тюлени заради по-тънкия, нестабилен и рушащ се лед.

Източник: 10mosttoday
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!