10 малки градчета в Европа, които ще ви пленят с красотата си

Уморени сте от големите, шумни и забързани градове? В тази статия ще откриете 10 малки градчета в Европа, които ще ви пленят с красотата си и ще оставят у вас спомен завинаги!

1. Анеси, Франция


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Анеси е китно алпийско градче, разположено в южна Франция, близо до границата с Швейцария. Основан през Средновековието, старият град е великолепна комбинация от архитектурни стилове – замъци и катедрали се губят между старите пастелнo боядисани къщи.

Наричат го Савойската Венеция, заради малките канали и потоци, които обгръщат разположеното в сърцето на града Шато от 14-ти век (където се помещава местния Исторически музей). Наблизо се намира и езерото Анеси, в чиито тюркоазени води се оглеждат снежните върхове на околните планини.

Анеси е чудесна дестинация за всички, които обичат приключенията. Алпите са точно извън града, така че пешеходният преход винаги е вариант. Можете да плувате или да плавате в езерото, или да си направите разходка с велосипед около него. Има и организирани курсове по делтапланеризъм, ако искате да пробвате нещо ново.

2. Толедо, Испания

Толедо е забележителен средновековен град, разположен на живописно планинско възвишение, на 70 километра южно от Мадрид. Наречен е още „Градът на трите култури“ и е обявен за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, заради интересната му архитектура, резултат от историческо съжителство на християни, мюсюлмани и евреи.

Построен като крепостен град през Средновековието, в Толедо и до днес са запазени много исторически паметници, включително катедралата Алказар, мостът Алкантара, построен от римляните, джамии и малки църкви, дворци, музеи (включително и Музея „Ел Греко“), както и средновековните порти.

3. Сигишоара, Румъния

Сигишоара е средновековна защитна крепост, скрита в Трансилвания, Румъния. Построена от саксите през 12-ти век, Сигишоара все още е един от най-красивите и най-добре запазените средновековни градове в Европа.

Известен е и като родния град на Влад Дракула. Често се сравнява с историческите райони на Прага или Виена заради старите калдъръмени улички, стръмни стълбища, уединени площади и внушителни кули. Основната забележителност в града е 64-метровата Часовникова кула, построена през 13-ти век и превърната в исторически музей.

Ако пристигнете в Сигишоара в края на юли, се подгответе за едноседмичния Средновековен фестивал на изкуствата – пъстро и шумно събитие, което събира на едно място хора от всички краища на света.

4. Мостар, Босна и Херцеговина

Мостар се счита за един от най-разнообразните в етническо отношение градове в страната. През 15 и 16-ти век е използван като пограничен град в Османската империя и все още пази характерната за този период архитектура.

Символът на Мостар е единственият по рода си Стари мост, построен през 1566 г. в Отомански стил. Той свързва историческия център на града, разположен на двата бряга на река Неретва. След разрушаването му през войната, Стари мост е възстановен през 2004г., като интересното е, че за целта са били използвани и части от оригиналната конструкция, извадени от реката.

5. Ротенбург об дер Таубер, Германия

Ротенбург об дер Таубер е една от най-предпочитаните дестинации в Бавария. И нищо чудно. Счита се за най-добре запазения средновековен град в Европа. Разположен е между Франкфурт и Мюнхен и е част от т. нар. Романтичен път през южна Германия.

Зад градските стени от 14-ти век се намира и средновековният център с традиционните баварски къщи. Трябва да видите и Градската кула от 13-ти век, разположена на Marktplatz – центъра на градския живот. Може да посетите също готическата църква Св. Яков, където се пазят шедьоври на известния скулптор от 15-ти век Тилман Рименшнайдер.

6. Каркасон, Франция

Каркасон е идеално запазен средновековен град в южна Франция, в област Лангедок. Известен е с т. нар. Cité de Carcassonne със своите 53 наблюдателни кули и двойни заграждения, които съставляват една от най-големите градски крепости в света.

Като част от Световното наследство на ЮНЕСКО и образец на средновековната архитектура, Каркасон привлича над 3 милиона туристи всяка година, дошли да прекарат един ден в крепостта.

Тук се намира и Катедралата Сен Назер, построена в романски и готически стил, известна с архитектурата си, готическия транцепт и живописните розови прозорци.

7. Синтра, Португалия

Синтра е очарователен град с мистично минало, едно от най-известните и посещавани места в Португалия. След като слезете от влака, който свързва Синтра с Лисабон, ви очакват екзотиката и хармонията на заобикалящата природна среда.

Чистият въздух и благоприятният климат на Синтра са привличали елита на обществото в Португалия през последните две столетия. А на архитектурните паметници в стила на Романтизма от 19-ти век, декоративните градини, единствените по рода си замъци и впечатляващи резиденции, днес само може да се възхищаваме.

Синтра е съкровището на португалската култура и също е включена в Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тук се намира Националният парк Синтра-Кашкайш, в който растат различни екзотични дървета и живеят редки видове птици. Може да разгледате още Националния дворец в Синтра, средновековния Замък на маврите, Националния дворец Пена, двореца Кинта да Ригалера, двореца Монсерат, Манастира на капуцините и др.

8. Корчула, Хърватия

Корчула е град, разположен на източния бряг на остров Корчула в Адриатическо море, Хърватия. Изграден е на малък полуостров и е защитен от впечатляващи градски стени. Архитектурата е в типично венециански стил, повлияна и от Запада, и от Ориента. Малките улички на града са разположени по такъв начин, че позволяват на въздуха свободно да циркулира. Несъмнено ще чуете и легендата, че тук е родното място на мореплавателя Марко Поло.

Забележителностите, които могат да се видят в Корчула, са Катедралата Св. Марк, Францисканският манастир от 15-ти век, кабинетите на градския съвет, Дворецът на бившите венециански губернатори, както и известният 50-метров кипарис.

9. Брук ин Ватерланд

1151 Broek in Waterland, Netherlands - panoramio (21).jpg
By Ben Bender, CC BY-SA 3.0, Link

Брук ин Ватерланд е очарователен малък град, изграден върху канали в провинцията Северна Холандия, само на 8 км североизточно от Амстердам. През вековете той е бил едно от основните ваканционни селища на морските капитани, моряците и търговците от столицата.

Само една разходка по малките улички и живописните канали е достатъчна, за да се потопите в типичната холандска атмосфера и да се насладите на невероятната гледка наоколо. Около 80 от традиционните къщи в Брук са включени в списъка на националните паметници.

Един от начините да посетите Брук ин Ватерланд е с велосипед от Амстердам, което ще ви отнеме около 45 мин. Тук може да се разходите пеша или да се полюбувате на провинцията, плавайки с лодка по каналите.

10. Рейн, Норвегия

Рейн, перлата на Лофотенския архипелаг в Северна Норвегия, е считан за една от най-красивите туристически дестинации в света. Намира се на остров Москенесьой в Баренцово море. Градчето се състои от малки рибарски къщички в червено и бяло, обградени от драматично издигащите се гранитни върхове на фиорда.

Въпреки отдалеченото си местоположение, хиляди хора посещават Рейн всяка година – той е истински рай за фотографите, планинарите и за онези, които мечтаят да видят Северното сияние.

След като веднъж сте пристигнали, предизвикайте тялото и духа си с нелесното изкачване на Рейнебринген – място, от което се открива невероятна панорамна гледка на островите наоколо. Ако целта ви е да видите Северното сияние, най-подходящото време да посетите Рейн е между септември и април.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!