10 емблематични небостъргача

Терминът „небостъргач” става популярен в края на 19 в. в резултат на общественото удивление от високите сгради, които се строят в Чикаго и Ню Йорк. Днес небостъргачите все по-често се срещат в големите градове и са считани като символи на тяхната икономическа сила, като помагат да се определи идентичността им. Ще ви покажем 10 от тях, а вие ще ни споделите кои сте посетили лично!:)

10. Gherkin (Корнишон)

„Корнишонът” е небостъргач в главния финансов район на Лондон, завършен през декември 2003 г. Той е с височина 180 метра и има 40 етажа. Построяването му символизира бума на строителството на високи сгради в града, а заради външния си вид получава своя прякор. Сградата си служи с енергоспестяващи методи, поради което използва половината от мощността на друга подобна сграда. Основният обитател на сградата е Swiss Re – глобална презастрахователна компания.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

gherkin

9. Bank of China Tower (Банк ъф Чайна Тауър)

Банк ъф Чайна Тауър е един от най-разпознаваемите небостъргачи в Хонконг. С неговата височина от 305 метра, сградата е най-високата в Хонконг и Азия от 1989 до 1992 г. Структурният експресионизъм, приет при проектирането й, наподобява растящ бамбук – символ на поминък и просперитет. Небостъргачът е бил критикуван от някои Фън Шуй лекари, поради острите си ръбове и отрицателната символика на многобройните „X” в дизайна. На 43-ия етаж на сградата е отворена малка платформа за наблюдение.

bank of china tower

8. Willis Tower (Уилис Тауър)

Уилис Тауър (известен преди това като Сиърс Тауър) е 108-етажен, 442-метров небостъргач в Чикаго. По време на неговото завършване през 1973 г., сградата е била най-високата в света, надминавайки кулите СТЦ в Ню Йорк. Платформата за наблюдение се намира на 103-ия етаж и е една от най-известните туристически атракции в Чикаго. Там посетителите могат да усетят как небостъргачът се люлее през ветровитите дни. Те също могат да гледат далеч над равнините на Илинойс, отвъд езерото Мичиган. За да стигнете до върха на небостъргача, ще ви отнеме точно 60 секунди с асансьора. Сградата е преименувана като „Уилис Тауър” на 16.07.2009 г.

sears_tower

7. Shanghai World Financial Center (Шанхайски Световен Финансов Център)

Разположен в Пудонг, Шанхай, Шанхайският Световен Финансов Център е небостъргач, състоящ се от офиси, хотели, конферентни зали, платформи за наблюдение и търговски центрове. Хотелът Park Hyatt Shanghai разполага със 174 стаи и апартаменти. През 2007 г. сградата се извисява на 492 м., което го прави най-високата в Китай и Хонконг. Най-отличителната черта на проектирането й е дупката в горната й част. Някои китайци са имали възражения по този въпрос, защото според тях това наподобява изгряващото слънце на японското знаме. Алтернативен дизайн замества кръглата дупка с трапецовидна, което според някои хора, кара сградата да изглежда като гигантска отварачка за бутилки.

shanghai_world_financial_center

6. Taipei 101 (Тайпе 101)

Тайпе 101, висок 508 метра, е най-високият небостъргач в света до 2007 г., когато Бурж Дубай го изпреварва. Той е проектиран така, че да издържи на тайфуни и земетресения в Тайпе и Тайван. Етажите, които са 101 на брой, честват новото време – новият век, който пристига, когато е построена сградата (100+1), както и всички нови години, които следват (1 Януари = 1.01). Кулата разполага с поредица от 8 сегмента на 8 етажа. В китайскоговорящите култури числото 8 е свързано с  изобилие, просперитет и добър късмет.

Taipei 101, the tallest building of the world

5. Chrysler Building (Крайслер Билдинг)

Сградата на Крайслер е „art deco” небостъргач в Ню Йорк, разположен от източната страна на Манхатън. С неговите 319 метра, той е най-високата сграда в света в продължение на 11 месеца, преди да бъде надминат от Емпайър Стейт Билдинг през 1931 г. По време на неговото строителство в Ню Йорк е имало интензивно състезание по изграждане на най-висок небостъргач в света. Въпреки бясната скорост (4 етажа на седмица), нито един от работниците не е загинал, строейки тази сграда. Тя е класически пример за „art deco” архитектура и е считана за една от най-красивите сгради в Ню Йорк от много съвременни архитекти.

chrysler building

4. Burj Khalifa (Бурдж Халифа)

Най-високата сграда в света расте с всеки изминал ден. Бурдж Халифа е забележителност в Дубай, която не може да бъде пропусната. В края на тази година тя ще бъде завършена и висока 818 метра. Хотел „Армани” ще заема по-ниските 37 етажа, а от 45 до 108 етаж ще бъдат разположени 700 частни апартамента. На 78 етаж на кулата ще има открит плувен басейн, а корпоративни офиси и апартаменти ще запълнят по-голямата част от останалите етажи, с изключение на лобито на 123 етаж и платформата за наблюдение на 124-ия.

burj dubai

3. Petronas Twin Towers (Кулите Петронас)

Кулите-близнаци Петронас в Куала Лумпур са били най-високите сгради в света, преди да бъдат задминати от Тайпе 101 през 2004 г. И все пак, те все още са най-високите кули-близнаци, които със своите 88 етажа са изградени предимно от стоманобетон. Стоманената и стъклена фасада са предназначени да наподобяват мотиви от ислямското изкуство, отражение на мюсолманската религия на Малайзия. Между двете кули има въздушен мост, който не е пряко свързан с основната структура, но е проектиран да ги предпазва от счупване при силни ветрове. Той също така служи и като устройство за безопасност, тъй като в случай на авария хората могат да преминат по него от едната кула до другата.

petronas_twin_towers

2. Burj Al Arab (Бурдж ал-Араб)

С височина от 321 метра, Бурж ал-Араб е втората най-висока сграда в света, изключително използвана като хотел. Един от неговите ресторанти се намира на 200 метра над Персийския залив и предлага невероятна гледка към Дубай. Бурдж ал-Араб се намира на изкуствен остров и е свързан със сушата чрез частен извит мост. Това е една емблематична кула, наподобяваща корабно платно и предназначена да символизира градската трансформация на Дубай.

burj al arab

1. Empire State Building (Емпайър Стейт Билдинг)

Въпреки че вече не е най-високият небостъргач в света, Емпайър Стейт Билдинг все още е най-известният такъв и е включен в много филми, включително класическия Кинг Конг. Сградата е най-високата в света в продължение на 40 години, докато кулите  СТЦ не я засенчват през 1972 г. Нейното откриване през 1931 г. съвпада с Голямата депресия и в резултат на това голяма част от местата за офиси остават без наематели. Емпайър Стейт Билдинг притежава един от най-популярните открити наблюдателни пунктове, който предлага впечатляваща 360-градусова гледка на Ню Йорк.

Manhattan aerial view

Източник: touropia.com

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!