Шопската салата е като първата любов

„Първата любов ръжда не хваща.“ Знаете ли тази поговорка? Тя важи в пълна сила за шопската салата – ястието, което наскоро беше обявено за най-предпочитано в Европейския съюз, защото победи в анкета за националните кухни на страните-членки.

Много често това е първото блюдо, което се сервира на чужденците на наша територия. Хапват и се влюбват. За цял живот. Съчетанието на вкусове и аромати е невероятно. Но салатата трябва да е направена с български зеленчуци (за предпочитане е да са зрели на слънце в селска градина и скоро откъснати) и българско сирене.

Ето как се приготвя шопската салата (продуктите са за една солидна порция, достатъчна за вечерята на мъж, който спазва диета за отслабване :)) в 5 лесни стъпки.

1. Обелвате и нарязвате 2-3 краставички „корнишони“.

Шопска салата


2. Обелвате и нарязвате 2-3 домата.

Шопска салата


3. Нарязвате на едро половин глава лук.

Шопска салата


4. Нарязвате на дребно сурова чушка (или на едро – печена чушка, може и две).

Шопска салата


5. Покривате щедро с настъргано на най-едрото ренде бяло саламурено сирене и украсявате с маслинки и ситно нарязан магданоз.

Шопска салата

Овкусяването е по желание със зехтин, някои слагат и оцет, но аз не го препоръчвам. Ако сте чак толкова големи любители на киселото или ракийката го изисква – сложете лимон. Ако обичате люто – боднете и една люта чушка на върха. И се насладете на вкусна и здравословна храна. От България.

За Рая
И най-малкото пътуване е приключение с неизвестен край, от нас зависи да го изживеем пълноценно. Дали ще е пътешествие в непознати земи или разходка в близкия парк, винаги имаме шанс да видим нещо ново - от древна цивилизация до току-що разцъфнало цвете, в което се крие цялата Вселена.