Шопската салата е като първата любов

„Първата любов ръжда не хваща.“ Знаете ли тази поговорка? Тя важи в пълна сила за шопската салата – ястието, което наскоро беше обявено за най-предпочитано в Европейския съюз, защото победи в анкета за националните кухни на страните-членки.

Много често това е първото блюдо, което се сервира на чужденците на наша територия. Хапват и се влюбват. За цял живот. Съчетанието на вкусове и аромати е невероятно. Но салатата трябва да е направена с български зеленчуци (за предпочитане е да са зрели на слънце в селска градина и скоро откъснати) и българско сирене.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Ето как се приготвя шопската салата (продуктите са за една солидна порция, достатъчна за вечерята на мъж, който спазва диета за отслабване :)) в 5 лесни стъпки.

1. Обелвате и нарязвате 2-3 краставички „корнишони“.

Шопска салата


2. Обелвате и нарязвате 2-3 домата.

Шопска салата


3. Нарязвате на едро половин глава лук.

Шопска салата


4. Нарязвате на дребно сурова чушка (или на едро – печена чушка, може и две).

Шопска салата


5. Покривате щедро с настъргано на най-едрото ренде бяло саламурено сирене и украсявате с маслинки и ситно нарязан магданоз.

Шопска салата

Овкусяването е по желание със зехтин, някои слагат и оцет, но аз не го препоръчвам. Ако сте чак толкова големи любители на киселото или ракийката го изисква – сложете лимон. Ако обичате люто – боднете и една люта чушка на върха. И се насладете на вкусна и здравословна храна. От България.

За Рая
И най-малкото пътуване е приключение с неизвестен край, от нас зависи да го изживеем пълноценно. Дали ще е пътешествие в непознати земи или разходка в близкия парк, винаги имаме шанс да видим нещо ново - от древна цивилизация до току-що разцъфнало цвете, в което се крие цялата Вселена.