Шефшауен – Синята перла на Мароко

Шефшауен е живописно планинско градче с около 40 000 жители. Разположено в североизточно Мароко, близо до Средиземно море, Синьото селище се гуши в подножието на планините Кела и Мегу. През 15 век невероятният Син град е построен като крепост. Името му „Шефшауен“ буквално означава „гледайте рогата“, което олицетворява двете планини наоколо. Можете да се разберете с местните хора на испански – голяма част от тях го говорят, а френски знаят по-високо образованите.


Това градче е наслада за туриста. Настаняването е на достъпни цени, местността е живописна, а драматичният планински фон и белосаните къщички със сини акценти създават впечатляващ контраст. Шефшауен е боядисан в синьо от еврейските бежанци, обитавали града през 30-те години на миналия век.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

5

От архитектурна гледна точка изненадва с вдъхновяващите сини еврейски тонирани сгради, осмоъгълна джамия и испански руини.

6
7

В старата част на града, известна като Медина, можете да се насладите на всички нюанси на синьото. Дори улиците и стените вътре в домовете на хората са в синя краска, така че не е трудно да се разбере защо често наричат Шефшауен „Синята перла на Мароко“.


Средищната точка на местните жители е водопадът Ras el Maa, на изток от Медина. Мястото им служи както за отдих и да си поприказват, така и да изперат своите дрехи. Зад водопада се виждат руйните на старата джамия, която през 2013 е реставрирана.

Градът е чудесно място за релакс и спокойна почивка, а в близост са и прохладните зеленини на планината, в които човек може да потърси усамотение.

Източник
За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!