Чудото на Седемте сестри

Седемте сестри са уникални по рода си крайбрежни варовикови скали, образувани по южния бряг на Англия. Природният феномен наистина е впечатляващ – скалите изглеждат като отвесно отрязани, а когато застанеш срещу тях, пред погледа ти сякаш се разстила снежна пелена.

8aVe5


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

TXrnt

Бялата варовикова завеса се издига над ситния морски пясък, а с всяко докосване до Седемте сестри тюркоазените вълни оставят нови и нови отпечатъци… Невероятна красота и спираща дъха гледка! Не е случайно, че в много класации скалите са посочвани като едно от чудесата на света.

8mC1U

BjKt1

Скалното формирование се намира в графство Източен Съсекс на брега на Ламанша. Природният шедьовър носи името на парка Седемте сестри, който е част от Национални парк Южен Даунс.
Седемте сестри и цялата местност край тях са съхранени непокътнати и датират още от праисторически времена. Открити са останки от няколко епохи, а пътищата са от римско време.

7mGTm

DdZfp

dEGZu

Интересът към мястото е абсолютно обоснован, често се случва то да бъде избирано и за филмова площадка. Интересен е фактът, че Седемте сестри се ползват за дубльори на Белите скали на Доувър, тъй като двата феномена са почти идентични.

IcIAT

oknMp

Първият фар, построен върху скалите, е дървена конструкция, която светва на 1 октомври 1828 година. Година по-късно започва строителството на гранитен фар, който влиза в експлоатация през 1834 година. Новият фар осветява чрез 30 маслени лампи, които обаче ползват твърде много гориво, за да са ефективни.

W9oNG

jQEaw

С годините ерозията на скалите застрашава всякакъв вид постройки около ръба на Седемте сестри. През 1999 г. старият фар е изместен с близо 17 метра навътре. 850-тонната конструкция е преместена посредством новаторска за времето си система от хидравлични крикове.

NRFRs

Има и по-стар фар, който свети над морето. 43-метровата кула огрява скалите още от 1670 година, но едва през 1983 година става автоматизирана система, която осветява белоснежните варовици. Преди технологичният прогрес да позволи автоматизация, трима пазачи са се грижили за светлините, които в миналото предпазвали корабите от фатален сблъсък в скалите.

Vzd4e

wOpHC

BB0CP

kQkE7

източник и снимки: triggerpit
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!