Хелзинки - Белият град на Севера

Студено, студено, още по-студено…. Но приказно, любопитно и някак вълшебно. Хелзинки е столицата на Финландия, разположена на брега на Финския залив, строго пазена от бурите на Балтийско море от над 300 скални острова. Заради местоположението си прилича на Санкт Петербург, руското влияние е осезаемо, а студът може би е най-общият им белег. Но какво пък… Не може слънцето постоянно да пече и да топли. Белият град на Севера, както наричат финландската столица, очарова дори и с климата си.

helsinki2


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Хелзинки първоначално е основан през 1550 година с указ на шведския крал Густав Васи при устието на река Ванта Йоки. Мястото обаче се оказва неподходящо, с лош излаз към Балтийско море, което не позволявало търговията и икономиката да тръгнат във възходяща посока. Ето защо по-късно градът се мести, където е днес – на неголемия скалист полуостров Естнес във Финския залив на морето.

helsinki4

По време на студената война Хелзинки често е снимачна площадка на касови американски продукции, чиито сценарии пресъздават обстановката в Санкт Петербург – дотолкова приликата е поразителна. А и руските власти, естествено, не допускали американците на своя територия. Всичко това донесло още едно прозвище на Хелзинки – европейският Холивуд.

Идентичността със Санкт Петербург се дължи както на близкото географско положение, така и на дългогодишните връзки и дружба между Финландия и Русия. От 1809 до 1917 година Финландия е част от руската империя като велико херцогство. И до днес големите луксозни къщи, в които са живели руските богати фамилии, са атракция в центъра на финландската столица.

Още по-голямо влияние върху Хелзинки има Швеция, особено върху външния облик на града. Преди да попадне в границите на руската империя, от 1323 година до 1809 година, Финландия е част от Швеция. Доста често в миналото Русия и Швеция са вадили шпагите за апетитната територия. Шведското влияние се усеща силно и днес – например официалните езици в страната са фински и шведски.

helsinki3

Хелзинки, обграден с 300 скални острова, крие пъстра палитра от вековна история. Макар градът да е на повече от половин век, по-голямата част от сградите в него са на не повече от 200 години. Опожаряван многократно почти до основи, градът успява да се възстанови, за да се превърне в притегателната точка на Севера днес. Остава да разберем с какво ще ни изненада Хелзинки!

helsinki5

helsinki6

helsinki7

Снимки: Mariano Mantel
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!